27 september 2022

Geen rechtsherstel niet-bezwaarmakers box 3 

Staatssecretaris van Rij heeft bevestigd dat diegenen die geen of te laat bezwaar maakten tegen box 3 krijgen geen rechtsherstel krijgen. 

Box 3

Eind 2021 oordeelde de Hoge Raad dat de huidige belastingheffing over vermogen in box 3 in strijd is met het Eerste Protocol bij het EVRM als het werkelijke rendement lager is dan het forfaitaire rendement. De Hoge Raad stelde dat het voordeel uit sparen en beleggen moest worden bepaald op het werkelijk behaalde rendement. Het oordeel van de Hoge Raad betekent dat de Belastingdienst rechtsherstel moet bieden. Dit rechtsherstel is op dit moment al geboden aan iedereen die op tijd bezwaar maakte.

Tip!

Stond jouw aanslag op 24 december 2021 nog niet onherroepelijk vast of was jouw aanslag toen nog niet definitief opgelegd? Dan krijg je ook op korte termijn rechtsherstel.

Mogelijk rechtsherstel niet-bezwaarmakers

De Hoge Raad oordeelde in mei 2022 dat rechtsherstel aan niet-bezwaarmakers juridisch niet verplicht is. Desondanks zou de regering kunnen besluiten om dit toch te bieden. Op verzoek van de Tweede Kamer werden daarom eerder nog verschillende opties onderzocht om rechtsherstel te bieden aan mensen die geen of te laat bezwaar maakten tegen de box 3-heffing.

Besluit kabinet: geen rechtsherstel

In de media lekte begin september 2022 al uit dat het kabinet geen rechtsherstel zou gaan bieden aan de niet-bezwaarmakers. Staatssecretaris van Rij heeft dit onlangs bevestigd en toegelicht.

Het kabinet heeft de budgettaire gevolgen, de juridische houdbaarheid en de uitvoeringsgevolgen van alle verschillende scenario’s van rechtsherstel bij het besluit meegewogen. Het kabinet staat echter voor verschillende grote maatschappelijke opgaven en moet daarbij keuzes maken. Gelet hierop heeft het kabinet besloten geen rechtsherstel te bieden aan niet-bezwaarmakers en het beperkt beschikbare budget in te zetten voor het ondersteunen van de koopkracht.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Eindejaarstips 2023
Om 2023 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden voor het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips. Zo ben jij goed voorbereid. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Assistent accountant
Jouw hart gaat sneller kloppen van samenstelwerkzaamheden en klantcontact, maar daar stop je niet: je kijkt verder dan het werk op je bureau. Je denkt bewust na over waarom we werken zoals we doen, ondersteunt je collega’s en je draagt actief bij aan het verbeteren van interne processen.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2023
In de update van de lonenspecial 2023 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten.
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Btw-tarief voor online leeromgevingen: 9% of 21%?
Voor het elektronisch leveren van digitale educatieve informatie geldt het btw-tarief van 9%. De vraag werd aan de Belastingdienst gesteld of dit tarief van toepassing is op alle toegang tot online leeromgevingen. De Belastingdienst antwoordde negatief en schetste drie situaties met betrekking tot online leeromgevingen. In twee van deze gevallen moet 21% btw worden berekend, terwijl in slechts één situatie het 9% btw-tarief van toepassing is.
Lees verder
arrow right