Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

14 september 2021

Rechtsvorm bv wijzigen? Deadline 1 oktober

Opereer je vanuit een bv? Dan kun je redenen hebben om deze om te zetten naar een andere rechtsvorm. Bijvoorbeeld een eenmanszaak, vof of maatschap. Als je vóór 1 oktober 2021 jouw intentie om de bv uit te gaan registreert bij de Belastingdienst, kan dat fiscaal zonder afrekening met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021.

Motieven voor omzetting bv

De motieven om jouw bv om te zetten naar een eenmanszaak, vof of maatschap zullen met name te maken hebben met de belastingheffing en de kosten. Daarentegen kunnen ook andere motieven aanwezig zijn om de bv voort te zetten, zoals aansprakelijkheid en toekomstige bedrijfsoverdracht.

Fiscale motieven voor omzetting bv

Indien je lagere winsten maakt is het over het algemeen fiscaal aantrekkelijker om inkomstenbelasting te betalen dan vennootschapsbelasting. In de inkomstenbelasting lijken de tarieven weliswaar hoger dan in de vennootschapsbelasting, maar je hebt bijvoorbeeld niet te maken met de aanmerkelijkbelangheffing op het moment dat je geld uitkeert vanuit de bv naar privé of met de gebruikelijkloonregeling. Bovendien kun je in de inkomstenbelasting waarschijnlijk gebruikmaken van ondernemersaftrekken (zoals zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling).

Let op!

Wanneer een eenmanszaak, vof of maatschap fiscaal aantrekkelijker is dan een bv is niet eenduidig en zal voor iedereen verschillend zijn. Een grove vuistregel is dat bij een structurele winst vanaf ongeveer € 150.000 een bv fiscaal aantrekkelijker is.

Naast een fiscaal motief voor omzetting van de bv, kunnen ook de hogere kosten van een bv een rol spelen.

Motieven om niet om te zetten

Naast fiscale motieven spelen kunnen ook andere afwegingen een rol bij de keuze om de bv wel of niet om te zetten in een eenmanszaak, vof of maatschap. Denk aan aansprakelijkheid die vanuit een bv beperkter is dan vanuit een eenmanszaak, vof of maatschap. Maar ook bijvoorbeeld een (toekomstige) bedrijfsoverdracht kan reden zijn om toch de bv niet om te zetten, ondanks een lagere belastingheffing in de inkomstenbelasting.

Tip!

De motivatie om de bv om te zetten zal altijd een combinatie van verschillende afwegingen zijn.

Vanaf begin 2021

Maak de beoordeling of omzetting van jouw bv raadzaam is, op tijd. Als je namelijk vóór 1 oktober 2021 jouw intentie daartoe bij de Belastingdienst registreert, kun je nog zonder fiscale afrekening vanaf 1 januari 2021 de bv uit.

Tip!

Twijfel je nog, registreer dan in ieder geval toch jouw intentie bij de Belastingdienst. Op die manier kun je, onder voorwaarden, fiscaal nog terug naar 1 januari 2021 als je besluit om jouw bv om te zetten.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Stabiliseren/reorganiseren

Stabiliseren/reorganiseren

Dit is het moment om jouw organisatie een spiegel voor te houden. Samen stellen wij jouw processen scherp voor de volgende stap.
Herstructurering

Herstructurering

Bij herstructurering of oprichten van een vennootschap beland je direct in het fiscale landschap. Hoe zit het dan met zaken als belastingheffing?
Rente en lening bij de eigen bv?

Rente en lening bij de eigen bv?

06-09-2021

Als je als dga een lening sluit bij jouw bv, moet je hierover in de regel rente betalen. Gebeurt dit niet, dan is er sprake van een belaste winstuitdeling.
Accountant Hoorn

Accountant Hoorn

Ben jij op zoek naar een accountant of adviseur die je kan helpen in elke fase van het ondernemerschap? Dan ben je bij Omnyacc Hoorn aan het juiste adres. Onze accountants kunnen je helpen bij het starten van je onderneming, in de groeifase bij het aantrekken van personeel, arbodienstverlening en verzuim, bij de administratie of fiscale zaken, maar ook bij het overdragen van je bedrijf en je pensioen. Wij doen alles om jou als ondernemer zo goed mogelijk bij te staan. Wil je meer weten over Omnyacc Hoorn? Lees dan snel verder.
Snelstart

Snelstart

SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.