16 april 2020

Reiskostenvergoeding en thuiswerken

Door de maatregelen die de overheid heeft getroffen om het coronavirus te kunnen indammen, werkt Nederland zoveel mogelijk vanuit huis. Recent is bekendgemaakt dat je een vaste reiskostenvergoeding voor het woon-werkverkeer gewoon onbelast mag doorbetalen.

Vaste vergoeding reiskosten

Veel werkgevers kiezen er vanwege de administratieve overlast voor om reiskosten voor het woon-werkverkeer volgens een vaste methode te berekenen. Voor werknemers die in de regel naar een vaste werkplek reizen, dien je de vergoeding dan te baseren op 214 werkdagen per jaar. Hierin is al rekening gehouden met vakantie, ziekteverzuim e.d.

Let op!
Je mag deze methode toepassen als de werknemer vermoedelijk 36 weken of meer per jaar naar de vaste werkplek reist.

Berekening per maand

De vaste reiskostenvergoeding bereken je vervolgens door het aantal woon-werkkilometers heen en terug te vermenigvuldigen met 214. Voor dit aantal kilometers mag je maximaal € 0,19/km vergoeden. Dit bedrag deel je door 12 om het bedrag per maand te berekenen.

Let op!
Voor parttimers pas je de vergoeding naar evenredigheid toe.

Thuis vanwege corona

Voor een werknemer die thuis werkt vanwege het coronavirus, mag je de onbelaste vergoeding gewoon blijven doorbetalen. Dit is onlangs in een besluit van het ministerie van Financiën vastgelegd.

Let op!
Voor werknemers die meer dan 75 kilometer van het werk wonen, moet je na afloop van het jaar de uitbetaalde vergoeding herrekenen op basis van het werkelijke aantal kilometers. Voor de periode waarin thuis wordt gewerkt, mag je echter blijven uitgaan van de aangenomen feiten waar de vergoeding op gebaseerd is.

Niet voor reiskosten op declaratiebasis

Als je reiskosten op declaratiebasis vergoedt, is de verruiming niet van toepassing. Deze geldt namelijk alleen voor vaste vergoedingen.

Heb je vragen over de vaste reiskosten vergoeding ten tijde van het coronavirus? Neem gerust contact met ons op.

Disclaimer

Omnyacc doet haar best om de informatie volledig te laten zijn. Echter, de ontwikkelingen en aanpassingen volgen elkaar in snel tempo op. De corona maatregelen zijn bijzondere maatregelen in een bijzondere tijd en de Rijksoverheid speelt in op wijzigingen in de omstandigheden en verbeteringen en aanvullingen van de regelingen. Onze nieuwsberichten kunnen om die reden niet meer up to date zijn op het moment dat deze door jou worden gelezen.

Schenken en erven
Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.
Lees verder
arrow right
Vraag Innovatiekrediet of vroegfasefinanciering aan vóór 1 december 2024
Ondernemers kunnen tot en met 1 december 2024 een Innovatiekrediet of vroegfasefinanciering aanvragen. Het Innovatiekrediet is beschikbaar voor zowel starters als gevestigde bedrijven. De vroegfasefinanciering is bedoeld voor mkb-ondernemers, innovatieve starters en academische hbo-TO2 starters.
Lees verder
arrow right
Kennis in beeld
In kennis in beeld zijn onze collega's aan het woord. Met een korte video gaan zij in op actualiteiten, gewijzigde wet- en regelgeving en geven tips aan jou als ondernemer. Zo ben jij op de hoogte.
Lees verder
arrow right
Sietse Spoelstra

Sietse Spoelstra

Belastingmedewerker