16 april 2020

Reiskostenvergoeding en thuiswerken

Door de maatregelen die de overheid heeft getroffen om het coronavirus te kunnen indammen, werkt Nederland zoveel mogelijk vanuit huis. Recent is bekendgemaakt dat je een vaste reiskostenvergoeding voor het woon-werkverkeer gewoon onbelast mag doorbetalen.

Vaste vergoeding reiskosten

Veel werkgevers kiezen er vanwege de administratieve overlast voor om reiskosten voor het woon-werkverkeer volgens een vaste methode te berekenen. Voor werknemers die in de regel naar een vaste werkplek reizen, dien je de vergoeding dan te baseren op 214 werkdagen per jaar. Hierin is al rekening gehouden met vakantie, ziekteverzuim e.d.

Let op!
Je mag deze methode toepassen als de werknemer vermoedelijk 36 weken of meer per jaar naar de vaste werkplek reist.

Berekening per maand

De vaste reiskostenvergoeding bereken je vervolgens door het aantal woon-werkkilometers heen en terug te vermenigvuldigen met 214. Voor dit aantal kilometers mag je maximaal € 0,19/km vergoeden. Dit bedrag deel je door 12 om het bedrag per maand te berekenen.

Let op!
Voor parttimers pas je de vergoeding naar evenredigheid toe.

Thuis vanwege corona

Voor een werknemer die thuis werkt vanwege het coronavirus, mag je de onbelaste vergoeding gewoon blijven doorbetalen. Dit is onlangs in een besluit van het ministerie van Financiën vastgelegd.

Let op!
Voor werknemers die meer dan 75 kilometer van het werk wonen, moet je na afloop van het jaar de uitbetaalde vergoeding herrekenen op basis van het werkelijke aantal kilometers. Voor de periode waarin thuis wordt gewerkt, mag je echter blijven uitgaan van de aangenomen feiten waar de vergoeding op gebaseerd is.

Niet voor reiskosten op declaratiebasis

Als je reiskosten op declaratiebasis vergoedt, is de verruiming niet van toepassing. Deze geldt namelijk alleen voor vaste vergoedingen.

Heb je vragen over de vaste reiskosten vergoeding ten tijde van het coronavirus? Neem gerust contact met ons op.

Disclaimer

Omnyacc doet haar best om de informatie volledig te laten zijn. Echter, de ontwikkelingen en aanpassingen volgen elkaar in snel tempo op. De corona maatregelen zijn bijzondere maatregelen in een bijzondere tijd en de Rijksoverheid speelt in op wijzigingen in de omstandigheden en verbeteringen en aanvullingen van de regelingen. Onze nieuwsberichten kunnen om die reden niet meer up to date zijn op het moment dat deze door jou worden gelezen.

Update lonenspecial 2025
In de update van de lonenspecial 2025 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeels- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten.
Lees verder
arrow right
Junior Belastingadviseur
Training on the job van onze ervaren belastingadviseurs, de kans om je NOB-titel te halen en werken voor mooie mkb-ondernemers en audit klanten. Ons kantoor in Heerhugowaard is op zoek naar een Junior Belastingadviseur (32-40 uur). Wil jij een topstart van je carrière? Dan zoeken wij jou.
Lees verder
arrow right
Proeftijd onduidelijk? Dit kan werkgevers duur komen te staan
Een zorginstelling dacht een werkneemster tijdens haar proeftijd zonder grote financiële gevolgen te kunnen ontslaan. De kantonrechter oordeelde echter dat de proeftijd niet rechtsgeldig was en wees de werkneemster een vergoeding van €17.000 bruto toe. Wat speelde hier precies?
Lees verder
arrow right
Wijziging in het betaald ouderschapsverlof augustus 2022
De verlofregelingen voor ouders met pasgeboren kinderen worden steeds verder uitgebreid. Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers met een kind dat nog geen 1 jaar oud is, recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof via het UWV. Het aanvragen van deze regeling is mogelijk vanaf 9 augustus 2022.
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right