Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

17 maart 2020

Renteaftrek bij aankoop woning

Hypotheekrente is in beginsel aftrekbaar, dit is algemeen bekend. Toch maken met name starters op de woningmarkt fouten in de belastingaangifte bij het kopen van een huis geeft de Belastingdienst aan. Wat zijn de voorwaarden voor renteaftrek en de aftrek van kosten die gemoeid gaan bij het kopen van een huis?

Oversluitkosten, boeterente en bouwrente

De oversluitkosten van een hypotheek, een eventuele boeterente bij vervroegd aflossen en bouwrente zijn fiscaal aftrekbaar. Wordt hiervoor een lening aangegaan, dan is de rente hierop echter niet aftrekbaar, behalve de rente voor de oversluitkosten.

Bijleenregeling

Voor de mogelijke overwaarde bij verkoop van de eigen woning geldt de zogenaamde bijleenregeling. Dit houdt in dat voor het bedrag van die gerealiseerde overwaarde geen hypotheekrente meer kan worden afgetrokken bij aankoop van een andere woning.

Aftrekbare kosten aankoop

Bij aankoop van een woning is ook een aantal kosten aftrekbaar. Denk hierbij aan:

  • notariskosten
  • kadastrale rechten voor de hypotheekakte
  • taxatiekosten voor het verkrijgen van een hypotheek
  • kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie
  • bouwrente over de periode na het sluiten van de voorlopige koop- en/of aannemingsovereenkomst
  • kosten van nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot (onder voorwaarden)
  • bemiddelingskosten voor het verkrijgen van de hypotheek

Let op!
De hypotheekrente en overige kosten inzake de eigen woning zijn dit jaar nog maar aftrekbaar tegen maximaal 46%. Bij de aangifte voor 2019, die uiterlijk 1 mei moet worden ingediend, is de aftrek nog maximaal 49%.

Heb je vragen over renteaftrek bij de aankoop van een huis? Neem gerust contact met ons op.

Stabiliseren/reorganiseren

Dit is het moment om jouw organisatie een spiegel voor te houden. Samen stellen wij jouw processen scherp voor de volgende stap.

Update lonenspecial

In de update van de lonenspecial 2020 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op. 

25 tips HRM-beleid

25 tips voor een goed HRM-beleid voor jou op een rij