17 maart 2020

Renteaftrek bij aankoop woning

Hypotheekrente is in beginsel aftrekbaar, dit is algemeen bekend. Toch maken met name starters op de woningmarkt fouten in de belastingaangifte bij het kopen van een huis geeft de Belastingdienst aan. Wat zijn de voorwaarden voor renteaftrek en de aftrek van kosten die gemoeid gaan bij het kopen van een huis?

Oversluitkosten, boeterente en bouwrente

De oversluitkosten van een hypotheek, een eventuele boeterente bij vervroegd aflossen en bouwrente zijn fiscaal aftrekbaar. Wordt hiervoor een lening aangegaan, dan is de rente hierop echter niet aftrekbaar, behalve de rente voor de oversluitkosten.

Bijleenregeling

Voor de mogelijke overwaarde bij verkoop van de eigen woning geldt de zogenaamde bijleenregeling. Dit houdt in dat voor het bedrag van die gerealiseerde overwaarde geen hypotheekrente meer kan worden afgetrokken bij aankoop van een andere woning.

Aftrekbare kosten aankoop

Bij aankoop van een woning is ook een aantal kosten aftrekbaar. Denk hierbij aan:

  • notariskosten
  • kadastrale rechten voor de hypotheekakte
  • taxatiekosten voor het verkrijgen van een hypotheek
  • kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie
  • bouwrente over de periode na het sluiten van de voorlopige koop- en/of aannemingsovereenkomst
  • kosten van nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot (onder voorwaarden)
  • bemiddelingskosten voor het verkrijgen van de hypotheek

Let op!
De hypotheekrente en overige kosten inzake de eigen woning zijn dit jaar nog maar aftrekbaar tegen maximaal 46%. Bij de aangifte voor 2019, die uiterlijk 1 mei moet worden ingediend, is de aftrek nog maximaal 49%.

Heb je vragen over renteaftrek bij de aankoop van een huis? Neem gerust contact met ons op.

25 tips HRM-beleid
25 tips voor een goed HRM-beleid voor jou op een rij
Lees verder
arrow right
Coaching
Coaching kan jou, je onderneming of jouw medewerkers naar een hoger niveau tillen. Onze specialisten geven je inzicht, laten je groeien en ontwikkelen.
Lees verder
arrow right
Wanneer Dga-taks bij lening van bank?
Een directeur-grootaandeelhouder (dga) die veel leent van zijn eigen bv, is sinds 2023 onderhevig aan belasting. Deze belasting wordt ook wel de dga-taks genoemd. Zelfs leningen die een dga afsluit bij een bank kunnen onder bepaalde omstandigheden onderhevig zijn aan deze dga-taks.
Lees verder
arrow right
Relatiebeheerder/ accountant voor de samenstelpraktijk
Als relatiebeheerder ben jij de sleutelfiguur tussen onze klanten en het team. Jij krijgt de kans om jouw expertise in samenstelwerkzaamheden, adviesopdrachten en clientcontact te laten zien.
Met jouw professionaliteit draag je bij aan het begeleiden en adviseren van onze klanten. Jij begrijpt hun behoeften en ondersteunt bij hun vragen. Solliciteer nu en word onderdeel van ons gedreven team.
Lees verder
arrow right