24 september 2024

Schenkkring als alternatief voor AOV belast in box 3

Ondernemers kunnen als alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) deelnemen aan een schenkkring. Hoe belast de Belastingdienst het aandeel van een ondernemer op de derdengeldenrekening van zo'n schenkkring in box 3?

Schenkkring

Een schenkkring vormt voor ondernemers een alternatief voor een AOV. De deelnemer van een schenkkring stort de verschuldigde bedragen hiervoor op een derdengeldenrekening die op naam staat van de schenkkring (over het algemeen een stichting). Elke deelnemer heeft een eigen kenmerk.

Arbeidsongeschikte deelnemers ontvangen een uitkering van de schenkkring. Deze uitkeringen verminderen de op derdengeldenrekening gestorte bedragen van alle deelnemers. De deelnemers hebben geen directe toegang tot hun aandeel in de derdengeldenrekening. Zij kunnen hun deelname wel beëindigen. Het overgebleven aandeel wordt dan naar de ex-deelnemer teruggestort.

Box 3

De Belastingdienst is van mening dat het aandeel van de deelnemer in een dergelijke schenkkring wordt aangemerkt als overige bezitting in box 3. Dit betekent dat hiervoor het hogere forfaitaire rendementspercentage (voor 2024 vastgesteld op 6,04%) geldt en niet het lagere percentage van banktegoeden (voor 2024 voorlopig vastgesteld op 1,03%).

Let op!

Voor een aandeel in een derdengeldenrekening van een notaris of gerechtsdeurwaarder geldt vanaf 1 januari 2023 een uitzondering. Deze gelden worden wel aangemerkt als banktegoed. Voor andere derdengeldenrekeningen geldt deze uitzondering echter niet.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Schenkbelasting en vermogen in box 3 bij schenking 'vrij van recht'
Bij een schenking is de ontvanger verantwoordelijk voor het betalen van schenkbelasting. Bij een schenking 'vrij van recht' komen de schenker en ontvanger echter overeen dat de schenker deze belasting betaalt. De Belastingdienst heeft uitgelegd welke gevolgen dit kan hebben voor het vermogen en daarmee voor de verschuldigde belasting in box 3.
Lees verder
arrow right
Belastingvrij schenken in 2024
Wil je dit jaar een geldbedrag schenken aan jouw kinderen of anderen? Wij hebben de belastingvrije schenkmogelijkheden op een rij gezet.
Lees verder
arrow right
Update: Box 3-heffing tot 2022 en vanaf 2023
Op 6 juni 2024 oordeelde de Hoge Raad dat nader rechtsherstel geboden moet worden als het werkelijke rendement van het box 3-vermogen lager is dan de volgens de regelgeving berekende fictieve box 3 rendement (hierna: forfaitair rendement).
Lees verder
arrow right