19 maart 2020

Schuld dga bij bv aangemerkt als winstuitdeling

Onlangs is uit een rechtzaak in de rechtbank in Den Haag gebleken dat het aangaan van een schuld bij de bv ook niet zonder gevaren is. Een dga stond inmiddels voor bijna € 1,3 miljoen in het krijt bij zijn bv. De inspecteur merkte de toename van de schuld in het laatste jaar aan als dividend.

Onvoldoende inkomen

Als een bv een lening verstrekt waarvan aannemelijk is dat deze niet kan of zal worden afgelost, moet deze worden aangemerkt als een uitdeling. Het is niet van belang of de lening kan worden verrekend met toekomstige dividenden.

Bewijslast inspecteur

Voor het in aanmerking nemen van een uitdeling, zal de inspecteur feiten en omstandigheden moeten aanvoeren waaruit volgt dat deze lening niet kan of zal worden afgelost. Tevens moet blijken dat de bv en dga zich daarvan bewust waren of hadden moeten zijn.

Let op!
Dat een schuld in de toekomst kan worden afgelost via verkoop van de bv, is niet van belang. Ook de winstreserves spelen in dit kader dus geen rol.

Schuld bij bv

De meeste dga's staan bij hun eigen bv behoorlijk in het rood. Om excessen tegen te gaan, is inmiddels wetgeving in voorbereiding, de zogenaamde dga-taks. Daarin is de limiet op € 500.000 bepaald. Daarnaast mag een lening worden aangegaan ten behoeve van een eigen woning.

Wil je meer weten over de fiscale gevolgen van een schuld bij jouw bv? Neem gerust contact met ons op.

Belastingdienst verduidelijkt aftrek hypotheekrente bij tijdelijke verhuur
De aftrek van hypotheekrente op je eigen woning is onderhevig aan strenge voorwaarden. Vanwege talrijke wijzigingen in de loop der jaren zijn deze voorwaarden ook buitengewoon ingewikkeld geworden. Onlangs heeft de Belastingdienst verduidelijking gegeven over de aftrek van hypotheekrente van een aflossingsvrije lening in het geval dat iemand de eigen woning tijdelijk verhuurt en na die periode weer zelf gaat bewonen.
Lees verder
arrow right
Junior Belastingadviseur
Training on the job van onze ervaren belastingadviseurs, de kans om je NOB-titel te halen en werken voor mooie mkb-ondernemers en audit klanten. Ons kantoor in Heerhugowaard is op zoek naar een Junior Belastingadviseur (32-40 uur). Wil jij een topstart van je carrière? Dan zoeken wij jou.
Lees verder
arrow right
Financiële planning
Met financiële planning breng je inzicht en overzicht in je financiële huishouden, zodat jij de dingen kan doen die je wilt! Een helicopterview op het hele plaatje.
Lees verder
arrow right
Box 1 of box 3: inkomsten verhuur
Wanneer je een pand verhuurt, kunnen de huurinkomsten belast worden in box 1 of box 3. Het is vooral belangrijk om te bepalen hoeveel werkzaamheden er verbonden zijn aan de verhuur. Dit speelt een belangrijke rol bij het bepalen of er sprake is van meer dan normaal actief vermogensbeheer.
Lees verder
arrow right