Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

19 maart 2020

Schuld dga bij bv aangemerkt als winstuitdeling

Onlangs is uit een rechtzaak in de rechtbank in Den Haag gebleken dat het aangaan van een schuld bij de bv ook niet zonder gevaren is. Een dga stond inmiddels voor bijna € 1,3 miljoen in het krijt bij zijn bv. De inspecteur merkte de toename van de schuld in het laatste jaar aan als dividend.

Onvoldoende inkomen

Als een bv een lening verstrekt waarvan aannemelijk is dat deze niet kan of zal worden afgelost, moet deze worden aangemerkt als een uitdeling. Het is niet van belang of de lening kan worden verrekend met toekomstige dividenden.

Bewijslast inspecteur

Voor het in aanmerking nemen van een uitdeling, zal de inspecteur feiten en omstandigheden moeten aanvoeren waaruit volgt dat deze lening niet kan of zal worden afgelost. Tevens moet blijken dat de bv en dga zich daarvan bewust waren of hadden moeten zijn.

Let op!
Dat een schuld in de toekomst kan worden afgelost via verkoop van de bv, is niet van belang. Ook de winstreserves spelen in dit kader dus geen rol.

Schuld bij bv

De meeste dga's staan bij hun eigen bv behoorlijk in het rood. Om excessen tegen te gaan, is inmiddels wetgeving in voorbereiding, de zogenaamde dga-taks. Daarin is de limiet op € 500.000 bepaald. Daarnaast mag een lening worden aangegaan ten behoeve van een eigen woning.

Wil je meer weten over de fiscale gevolgen van een schuld bij jouw bv? Neem gerust contact met ons op.

iMUIS

Met iMUIS heb je overzicht en grip op jouw financiën. 

Financiële administratie

Het digitaliseren van jouw financiële administratie levert inzicht en tijd op. Wil jij ook 24/7 inzicht in jouw cijfers? Wij helpen je graag.

Na mijn bedrijf

Je hebt je bedrijf overgedragen naar de volgende generatie. Wij zorgen ervoor dat je volop kunt genieten en ontspannen tijdens je pensioen. 

Stabiliseren/reorganiseren

Dit is het moment om jouw organisatie een spiegel voor te houden. Samen stellen wij jouw processen scherp voor de volgende stap.

Ronald de Vries

Relatiebeheerder