1 december 2022

Sinterklaasfeest fiscaal vriendelijk vieren

Aankomende maandag is het alweer 5 december. Dit is voor veel werkgevers aanleiding om een leuk feest voor de werknemers, hun partners en kinderen te organiseren. Hoe regel je dit zo fiscaal vriendelijk mogelijk?

Waar is het feest?

Een belangrijke vraag hierbij is waar je het feest organiseert. Is dit bij jou op de werkplek? Dan is dit fiscaal het voordeligst. De inhuur van sint en zijn pieten is dan namelijk belastingvrij, net zoals de versnaperingen zoals een stuk banketletter, koffie, thee en strooigoed dat zijn.

Ruim begrip

De ‘werkplek’ is overigens een ruim begrip en niet beperkt tot de plek waar daadwerkelijk gewerkt wordt. Zo behoren bijvoorbeeld ook jouw kantine, magazijn en privéparkeerterrein tot de werkplek.

Buiten de deur

Organiseer je het sinterklaasfeest buiten de deur, bijvoorbeeld in een zalencentrum, dan is het feest fiscaal belast. De kosten per deelnemer moet je dan in beginsel tot het loon van de betreffende werknemers rekenen. Komen er dus bijvoorbeeld 25 werknemers met partner en in totaal 50 kinderen, dan wordt iedere werknemer voor zijn aandeel van de kosten belast. In dit voorbeeld dus 1/100 maal het aantal deelnemers.

Let op!

Een cadeautje voor de kids is niet vrijgesteld en moet je dus altijd tot het loon rekenen, ook als je het feest op de werkplek organiseert.

Werkkostenregeling

Je wilt jouw werknemers waarschijnlijk niet voor het feestje belasten. In dat geval kun je de kosten het beste onderbrengen in de werkkostenregeling. Het feest inclusief cadeautje blijft voor de werknemers dan onbelast. Je betaalt als werkgever alleen 80% belasting als je dit jaar met al jouw vergoedingen en verstrekkingen boven de vrije ruimte uitkomt. De vrije ruimte bedraagt in 2022 1,7% van jouw loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het meerdere.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Junior Belastingadviseur
Training on the job van onze ervaren belastingadviseurs, de kans om je NOB-titel te halen en werken voor mooie MKB-ondernemers en audit klanten? Dan ben je op het juiste adres!
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Zelfstandig assistent-accountant/relatiebeheerder
Voor kantoor Den Burg (Texel) zijn wij op zoek naar een nieuwe collega. Je hebt een afgeronde opleiding Bedrijfseconomie of Accountancy, minimaal 4 jaar relevante werkervaring en affiniteit met automatisering. Je bent klantgericht, een teamspeler en je bent pro-actief. Jij denkt mee met de klant én met je collega's. Jij ziet dat automatisering ontzettend belangrijk is voor de toekomst voor onze branche. Je wilt je als professional blijven ontwikkelen en je ziet jezelf doorgroeien naar een leidinggevende rol.
Lees verder
arrow right
Pensioen ondernemer
Je kunt als ondernemer niet vroeg genoeg beginnen met het vormen van jouw eigen basisinkomen. Onze pensioenspecialisten staan voor je klaar!
Lees verder
arrow right