24 februari 2022

Wat je moet weten over het STAP-budget 

Ben je van plan om een opleiding, training of cursus te gaan doen? Vanaf 1 maart 2022 kun je voor scholingskosten een beroep doen op de nieuwe subsidieregeling STAP-budget. Zowel werkenden als niet-werkenden kunnen deze vergoeding van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen bij het UWV.

STAP-budget

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Het STAP-budget biedt een vergoeding voor scholingskosten. Jaarlijks is een budget van € 218 miljoen beschikbaar. Hiermee kunnen ongeveer 300.000 mensen per jaar scholing volgen.

Let op!

Vanaf 1 januari 2022 kun je in jouw aangifte inkomstenbelasting geen scholingskosten meer aftrekken. Het STAP-budget is de vervanging van deze aftrek.

Scholing

De scholing kan bestaan uit een opleiding, training of cursus. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) houdt een scholingsregister bij met alle opleidingen waarvoor je een STAP-budget kunt aanvragen. Staat een scholingsactiviteit (nog) niet in dit scholingsregister, dan is ook geen STAP-budget mogelijk.

Tip!

Het scholingsaanbod wordt de komende tijd gefaseerd opgenomen in het scholingsregister. Een scholingsactiviteit die op 1 maart 2022 nog niet in het scholingsregister is opgenomen, kan dat op een later moment dus mogelijk wel zijn.

Aanvraag

Aanvragen van het STAP-budget kan vanaf dinsdag 1 maart 2022 10.00 uur via het STAP portaal bij het UWV. Als het UWV de aanvraag goedkeurt, betaalt het UWV het STAP-budget van maximaal € 1.000 aan de opleider. Kost de scholing meer dan € 1.000, dan moet de aanvrager de meerkosten zelf betalen.

Let op!

Aanvragen van een STAP-budget kan één keer per persoon per jaar.

Als recht bestaat op studiefinanciering of een tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten, kan voor die scholing geen beroep gedaan worden op het STAP-budget.

Terugbetalen

Wordt de scholing niet gestart of niet afgerond, dan moet de aanvrager dit zo snel mogelijk doorgeven aan het UWV. Het UWV kan het STAP-budget dan terugvorderen bij de opleider.

Let op!

Geeft de aanvrager niet aan het UWV door dat hij of zij de opleiding niet start of niet kan afronden? En is dit niet starten of afronden te wijten aan de aanvrager? Dan kan hij of zij voor een periode van maximaal twee jaar worden uitgesloten van het aanvragen van STAP-budget.

De opleider stuurt binnen drie maanden na afronding van de scholing een bewijs van deelname aan het UWV ter controle.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Subsidies
Er zijn ruim 3.000 subsidies in Nederland, alleen zijn nog veel mogelijke subsidies en regelingen onbekend. Maak jij al gebruik van de mogelijkheden?
Lees verder
arrow right
Subsidie STAP vervangt scholingsaftrek
Vanaf 2022 is er voor scholingsactiviteiten een nieuwe subsidie beschikbaar. Deze kan vanaf 1 maart 2022 worden aangevraagd. De subsidie STAP (Stimulans Arbeidsmarkt Positie) komt in de plaats van de huidige scholingsaftrek.
Lees verder
arrow right
Accountant Texel
Ben je als ondernemer net gestart met je bedrijf, zit je middenin allerlei ondernemerskwesties of ga je binnenkort afstand doen van jouw onderneming? Dan is het raadzaam om advies te vragen aan een accountant. Omnyacc Texel ondersteunt en adviseert in alle fases van het ondernemerschap. Een accountantskantoor zijn we nog steeds, maar met een uitgebreid dienstenpakket. Denk aan fiscaal en juridisch advies, controle, financiële administratie of salarisadministratie. Ons team werkt nauw samen om jou en je onderneming naar een hoger niveau te tillen. Loop ook eens bij ons binnen.
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right