Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

18 oktober 2021

Subsidie STAP vervangt scholingsaftrek

De subsidie STAP (Stimulans Arbeidsmarkt Positie) vervangt de huidige scholingsaftrek. Deze nieuwe subsidie voor scholingsactiviteiten kan vanaf 1 maart 2022 worden aangevraagd. 

Scholingsaftrek vervalt

De huidige scholingsaftrek kun je opvoeren in de aangifte inkomstenbelasting en vervalt per 2022. Scholingskosten die je in 2021 betaalt of betaald hebt, zijn nog wel aftrekbaar. Het betreft alleen de kosten van collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld en verplicht gestelde leermiddelen, zoals boeken. Andere scholingskosten zijn ook nu niet aftrekbaar.

STAP

De subsidie STAP bedraagt maximaal € 1.000 en kan worden aangevraagd bij het UWV. Met de subsidie kunnen mensen een opleiding, training of cursus volgen. Bijvoorbeeld om een mbo-diploma te halen.

Scholingsregister

Een STAP-budget aanvragen kan alleen als de scholingsactiviteiten in het scholingsregister staan. Je kunt op de site van de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) nagaan of de studie die je wilt volgen in het register staat.

Voordeel onafhankelijk van inkomen

Het voordeel dat een belastingplichtige nu van de scholingsaftrek heeft, is afhankelijk van de hoogte van zijn inkomen. De aftrek levert meer op naarmate het inkomen hoger is en een hoger belastingtarief van toepassing is. De STAP-subsidie is onafhankelijk van het inkomen.

Aandacht voor scholing

Ook op andere manieren is er de laatste tijd meer aandacht voor het belang van scholing. Zo mogen werkgevers sinds kort ook aan oud-werknemers scholingskosten onbelast vergoeden en kunnen mkb-bedrijven via de subsidie SLIM (Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen) geld aanwenden voor initiatieven gericht op leren en ontwikkelen, zoals het laten ontwikkelen van loopbaanadviezen voor werknemers.


Tot slot

Wil je meer weten over de STAP? Neem dan gerust contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

SLIM-regeling aanvragen

SLIM-regeling aanvragen

02-03-2021

Ben je een mkb-ondernemer en investeer je in je werknemers door een bedrijfsschool op te richten, loopbaanadviezen te geven of hun vaardigheden up to date te houden? Vraag dan nu de Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM) aan. Dit kan uiterlijk t/m 31 maart. Benieuwd of jij in aanmerking komt?
Subsidies

Subsidies

Er zijn ruim 3.000 subsidies in Nederland, alleen zijn nog veel mogelijke subsidies en regelingen onbekend. Maak jij al gebruik van de mogelijkheden?
Arbeidsovereenkomsten

Arbeidsovereenkomsten

Arbeidsovereenkomsten zijn de basis van de samenwerkingen met jouw medewerkers.
Rapportages en dashboarding

Rapportages en dashboarding

Financiële rapportages geven inzicht in jouw financiële situatie en vormen de basis voor strategische beslissingen.