28 juli 2025

Sterkere werknemersbescherming bij doorstart na faillissement

De ministerraad heeft besloten het Wetsvoorstel overgang van onderneming in faillissement (Wovof) ter advies voor te leggen aan de Raad van State. Het voorstel beoogt werknemers beter te beschermen bij een doorstart na faillissement.

Bescherming werknemers

Er komt een verplichting om de meeste werknemers mee te nemen bij een doorstart. Dit verbetert de positie van werknemers en het werpt een extra drempel op voor misbruik van de faillissementsprocedure. De doorstart mag geen reden zijn werknemers geen arbeidsovereenkomst aan te bieden. Ondernemers die een bedrijf overnemen (verkrijgers) hebben nu nog de vrije keuze wie ze willen overnemen en wie niet.

Objectieve criteria

Er komen objectieve criteria die bepalen of er minder werknemers worden overgenomen. Dan gaat het om bedrijfseconomische redenen, zoals een vermindering van het aantal klanten, een bedrijfsverhuizing of automatisering. De selectie vindt daarmee op een vergelijkbare wijze plaats als bij ontslag om bedrijfseconomische redenen buiten een faillissement.

Arbeidsvoorwaarden

Verkrijgers kunnen nu zelf bepalen welke arbeidsvoorwaarden ze deze werknemers aanbieden. Ook hierin komt een wijziging. De medezeggenschapsorganen zoals de OR, de personeelsvertegenwoordiging en de personeelsvergadering mogen advies uitbrengen over de voorgenomen overgang van de onderneming.

Toets rechter

De bij het faillissement betrokken rechter-commissaris bepaalt of de selectie objectief en transparant heeft plaatsgevonden. De werknemer krijgt daarmee een vergelijkbare bescherming als buiten faillissement.

Let op!

De regels gaan niet gelden voor kleine ondernemingen met minder dan 20 medewerkers, tenzij de verkrijger daar zelf voor kiest.

Standaard verval concurrentiebeding

Een concurrentiebeding komt voortaan automatisch te vervallen bij het einde van een dienstverband als een werknemer voor die tijd geen arbeidsovereenkomst aangeboden krijgt. Dit maakt het voor werknemers die buiten de boot vallen en geen arbeidsovereenkomst krijgen, makkelijker om zo snel mogelijk elders aan het werk te gaan. Op dit moment vervalt een contractueel concurrentiebeding niet bij een faillissement.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Recht op bonus na uitdiensttreding?
Mag je nog een bonus verwachten als je al uit dienst bent? Een werkneemster dacht van wel. Wat vond de rechter daarvan?
Lees verder
arrow right
Scholing en Personeel 2025
Heb je personeel in dienst dat een opleiding volgt? Dan kun je misschien gebruikmaken van de subsidieregeling Praktijkleren. Ook is er, onder bepaalde voorwaarden, een financiële bijdrage mogelijk vanuit het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds van jouw branche. Daarnaast zijn er verschillende andere subsidies, zoals de SLIM-subsidie en regionale regelingen. In dit artikel worden deze mogelijkheden toegelicht.
Lees verder
arrow right
Nieuwe UWV-uitvoeringsregels bij ontslag om bedrijfseconomische redenen
Als je werknemers wilt ontslaan vanwege bedrijfseconomische redenen, heb je hiervoor een ontslagvergunning van het UWV nodig. Het UWV heeft daarvoor nieuwe Uitvoeringsregels voor ontslag om bedrijfseconomische redenen gepubliceerd.
Lees verder
arrow right