14 juli 2021

Structureel meer werken dan vastgelegd 

Hoe zit het met de arbeidscontracten van jouw werknemers? Wist je dat als het aantal uren dat een werknemer werkt structureel hoger ligt dan overeengekomen dat een werknemer deze arbeidsomvang kan afdwingen? 

De wetgever heeft in het Burgerlijk Wetboek een zogenaamd rechtsvermoeden van arbeidsomvang opgenomen. Als er sprake is van een structureel arbeidspatroon over een periode van drie maanden kan een werknemer daar, behoudens tegenbewijs, rechten aan ontlenen.

Rechtsvermoeden arbeidsomvang

Het rechtsvermoeden arbeidsomvang speelt vooral een rol bij de zogenaamde nul-urencontracten en min-maxcontracten, die een werkgever enige vrijheid geven voor wat betreft het aantal uren dat hij een werknemer laat werken. Deze vrijheid kan in de praktijk dus heel anders uitpakken. Als een werknemer gedurende drie maanden structureel meer werkt dan is overeengekomen, kan dit betekenen dat de werkgever gehouden is de werknemer ook daarna het bij die gemiddelde arbeidsduur behorende salaris te blijven uitbetalen.

De vlieger gaat niet altijd op…

Er moet wel sprake zijn van een structureel arbeidspatroon. Als een werknemer tijdelijk meer werkt vanwege bijzondere omstandigheden, zoals een piekmoment in de zomer of tijdelijk meerwerk vanwege de ziekte van een andere medewerker, is er geen sprake van een structureel arbeidspatroon. In dat geval is het mogelijk dat deze maanden niet worden meegenomen in de zogeheten referteperiode of dat er wordt uitgegaan van een langere referteperiode.

Tip!

Zorg ervoor dat je jouw werknemer in het geval van bijzondere omstandigheden schriftelijk laat weten dat je hem vanwege die bijzondere omstandigheden tijdelijk meer uren laat werken dan gebruikelijk.

De praktijk: de zieke horecamedewerkster

Een horecamedewerkster had een arbeidsomvang van vier uren per week. Ze werkte in de praktijk meer uren, maar was ook regelmatig langdurig ziek. In een procedure stelde ze dat haar werkgever ten onrechte uitging van een laag aantal uren (gemiddeld 4,2 uren per week) omdat zij tijdens deze periode vooral ziek was geweest. De rechter ging daarin mee en keek naar de periode voor haar ziekte en stelde vast dat zij gedurende die periode gemiddeld 11,9 uur per week werkte. Haar loon tijdens ziekte moest op basis van die arbeidsomvang worden uitbetaald.

De praktijk: arbeidsomvang bij ontslag

Een medewerkster van een andere onderneming kreeg het bericht dat de werkgever de onderneming ging sluiten vanwege de coronacrisis. Aangezien de medewerker op basis van een oproepovereenkomst werkte, werd zij niet meer opgeroepen en kreeg geen salaris meer. De rechter keek naar haar gemiddelde maandsalaris en oordeelde dat zij van haar werkgever een aanbod had moeten krijgen voor haar vaste arbeidsomvang. De medewerkster had dan ook recht op salaris op basis van deze gemiddelde arbeidsomvang over de maanden dat ze geen salaris ontving en over de opzegtermijn.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Arbeidsovereenkomsten
Arbeidsovereenkomsten zijn de basis van de samenwerkingen met jouw medewerkers.
Lees verder
arrow right
Termijn aanvaarding arbeidsovereenkomst wijzigt per 1 juli
Heb je oproepkrachten in dienst? Dan ben je als werkgever verplicht in de dertiende maand dat de oproepkracht voor je werkzaam is een aanbod te doen voor een arbeidsovereenkomst met vaste uren. Hoe zit het nu met de aanvaarding van dit aanbod door de werknemer? Vanaf 1 juli wijzigt de termijn voor het aanvaarden.
Lees verder
arrow right
Coaching, leiderschap en teamontwikkeling
Een bedrijf begint vaak uit passie. Je weet waar je goed in bent, steekt er alles in en groeit. Maar op een bepaald moment is dat niet meer genoeg. Meer mensen, meer verantwoordelijkheden, meer druk. Je denkt terug aan de beginfase, toen alles overzichtelijker was. Herkenbaar? Geen zorgen. In deze fase verandert jouw rol. Management en leiderschap worden belangrijker. Alleen ben je daar zelden écht op voorbereid. Wij helpen je deze transitie goed te maken. Met maatwerk, praktische begeleiding en directe impact op jouw leiderschap en team.
Lees verder
arrow right
Schenken en erven
Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.
Lees verder
arrow right
(Senior) assistent accountant controlepraktijk
Neem de regie als sparringpartner bij Omnyacc In Control! Ben jij de analytische accountant die met oog voor detail en een helicopterview bedrijfsprocessen optimaal weet te doorgronden? Denk jij buiten de hokjes en ben je klaar voor de volgende stap in je carrière? Bij Omnyacc Leeuwarden krijg je niet alleen de kans om controles uit te voeren bij klanten, maar ook om als sparringpartner op te treden en een waardevolle bijdrage te leveren aan onze multidisciplinaire aanpak.
Lees verder
arrow right