14 november 2023

Subsidieaanvraag derde leerweg praktijkleren opnieuw mogelijk

Vanaf 1 december 9.00 uur is het opnieuw mogelijk voor werkgevers om subsidie aan te vragen voor de derde leerweg praktijkleren. Deze subsidie is specifiek bedoeld voor praktijkplaatsen voor werkzoekenden of studenten in de derde leerweg die binnenkort werkloos dreigen te worden.

Voorwaarden subsidie

De subsidie vergoedt een deel van de kosten die een erkend leerbedrijf maakt voor de begeleiding van een werkzoekende, of een student die een mbo-opleiding in de derde leerweg volgt en die werkloos dreigt te worden. Er moet sprake zijn van kortlopende bij- en omscholing. Tevens moet je dus een erkend leerbedrijf zijn.

Omvang subsidie

Als erkend leerbedrijf kun je de subsidie voor maximaal 40 weken krijgen. Realiseer je voor deze duur een praktijkplaats, dan bedraagt de subsidie maximaal € 2.700. Het beschikbare budget bedraagt € 4,5 miljoen per aanvraagronde. Zijn er meer aanvragen dan beschikbaar budget, dan wordt dit verdeeld over de aanvragers. De regeling loopt in ieder geval tot eind 2025.

Let op!

Voor mbo-studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) en beroepsbegeleidende leerweg (bbl) kun je deze subsidie niet aanvragen.

Aanvragen subsidie

Jouw aanvraag dien je digitaal in bij RVO.nl. Hiervoor heb je  eHerkenning nodig op niveau eH3. Je moet de subsidie binnen een jaar na afloop van de praktijkplaats aanvragen. Duurt de opleiding langer dan 40 weken, dan moet je jouw aanvraag binnen een jaar na afloop van de eerste 40 weken indienen.

Nog geen erkend leerbedrijf?

Ben je nog geen erkend leerbedrijf? Wellicht kom je in aanmerking. Check de daarvoor gestelde voorwaarden hier. De erkenning wordt iedere vier jaar getoetst.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Scholing en Personeel 2023
Je kunt mogelijk in aanmerking komen voor de subsidieregeling Praktijkleren als je personeel in dienst heeft dat een opleiding volgt. Onder voorwaarden is er wellicht ook een financiële bijdrage mogelijk vanuit een Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor jouw branche. Daarnaast bestaan er diverse subsidies, zoals de STAP-subsidie en SLIM-subsidie. In dit nieuwsartikel worden de regelingen uitgelegd.
Lees verder
arrow right
Eigen bijdrage niet meer relevant voor grens BUA
Geef je jouw relaties of personeel geschenken of andere zaken? Dan kun je de btw hierop niet altijd verrekenen. Dit kan alleen wanneer de verstrekkingen per persoon niet over de €227 per jaar gaan. Vanaf 1 januari 2024 kan een eventuele eigen bijdrage hierop niet meer in mindering worden gebracht.
Lees verder
arrow right
Heeft rente derdenrekening notaris invloed op btw-aftrek?
Wanneer een notaris renteintresten ontvangt op een derdenrekening, is hier geen btw op van toepassing. Dit resulteert in het feit dat de notaris niet alle door hem betaalde btw kan aftrekken. De bepaling van het aftrekbare btw-bedrag hangt namelijk af van zowel de belaste als de vrijgestelde activiteiten die de notaris uitvoert.
Lees verder
arrow right
Accountant
Een team vol met experts binnen de Accountancy: dat vind je in Zwaagdijk en Heemstede. Maar ook, een hoge mate van professionaliteit, uitdagende adviesopdrachten, klantcontact en een prettige werksfeer (al zeggen we het zelf).
Lees verder
arrow right
Carmen Deen

Carmen Deen

Assistent-accountant

Ineke Beelen

Ineke Beelen

Assistent-accountant