28 december 2021

Subsidieaanvraag elektrische auto 2022

Ben je van plan om als particulier een elektrische auto aan te schaffen? In 2022 opent de subsidieregeling weer voor de aankoop van een elektrische personenauto. Het is wel van belang dat je de subsidie zo snel mogelijk aanvraagt met name voor een nieuwe auto vanwege het succes. Dit kan vanaf 3 januari 2022 om 09:00 uur bij RVO. 

Omvang subsidie

De subsidie voor een nieuwe elektrische personenauto bedraagt in 2022 € 3.350. Voor een gebruikte elektrische personenauto is dit € 2.000. Voor de subsidie is meer budget beschikbaar dan vorig jaar, zodat meer particulieren ervan kunnen profiteren. Voor nieuwe auto’s is dit zelfs bijna vijf keer zoveel.

Voorwaarden

Er gelden uiteraard voorwaarden. Belangrijk is met name dat de auto een actieradius moet hebben van minstens 120 kilometer en een geregistreerde catalogusprijs tussen € 12.000 en € 45.000. Daarnaast mag de elektrische personenauto niet eerder dan 1 januari 2022 op jouw naam staan.

Let op!

Je kunt de subsidie direct aanvragen als je een koopovereenkomst hebt gesloten. RVO raad je aan om dat ook te doen. Jouw auto kan op het moment dat je subsidie aanvraagt al geleverd zijn, maar dat hoeft niet om subsidie te kunnen aanvragen.

Tip!
Wil je van de koop of lease kunnen afzien als je geen subsidie krijgt? Neem dan een ontbindende voorwaarde op in de overeenkomst.

Alleen voor particulieren

De subsidie is alleen voor particulieren. Bedrijven kunnen de subsidie dus niet aanvragen. Ondernemers kunnen de subsidie wel aanvragen, maar mogen de auto dan niet tot het ondernemingsvermogen rekenen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Leasing auto
Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Lees verder
arrow right
Elektrische auto uit 2017? Bijtelling gaat omhoog
Heb je een elektrische auto die in 2017 voor het eerst op kenteken is gezet? Dan gaat de bijtelling volgend jaar flink omhoog. Dit komt omdat de bijtelling voor een auto na 60 maanden wordt herzien.
Lees verder
arrow right
Elektrische auto en subsidies in 2022
Hoe zit het met subsidies op de elektrische auto's in 2022? Als je volgend jaar als particulier een nieuwe elektrische auto aanschaft kun je € 3.350 subsidie krijgen. Dit is € 650 minder dan in 2021. De subsidie voor aanschaf van een gebruikte elektrische auto blijft in 2022 gelijk, namelijk € 2.000.
Lees verder
arrow right
Pensioen werkgever
Wat zijn voor jou de beste mogelijkheden? Wij analyseren, implementeren, beheren en controleren jouw werkgeverspensioen.
Lees verder
arrow right
Impact van langere rentevaste periode
Wanneer je een hypotheek afsluit, blijft de rente meestal gedurende een bepaalde periode vast. Na afloop daarvan kun je de rente opnieuw vastzetten tegen het actuele tarief. Wat gebeurt er als je dan kiest voor een langere rentevaste periode dan de resterende looptijd die je eerder had?
Lees verder
arrow right
Crowdfunding
Een alternatieve financieringsvorm? Presenteer jouw financieringswens optimaal door crowdfunding.
Lees verder
arrow right