28 februari 2023

Tegemoetkoming extra kosten door Brexit eenvoudiger

Heb je als ondernemer kosten gemaakt vanwege de Brexit? Dan kun je een tegemoetkoming aanvragen via de BAR Bedrijfslevenregeling. Het aanvragen van de regeling is eenvoudiger gemaakt. Er hoeven in veel gevallen minder administratieve bewijsmiddelen meegestuurd te worden bij het aanvragen van de tegemoetkoming.

BAR Bedrijfslevenregeling

De Brexit Adjustment Reserve (BAR) Bedrijfslevenregeling voorziet in een tegemoetkoming voor gemaakte kosten vanwege de Brexit. Onder voorwaarden kan deze subsidie worden aangevraagd door zowel het mkb als het niet-mkb. De voorwaarden vind je op de site van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland.

Let op!
Deze tegemoetkoming kan uiterlijk tot 31 maart 2023 17.00 uur worden aangevraagd via RVO.nl. De BAR wordt toegekend op volgorde van binnenkomst. Er is totaal voor deze regeling € 185 miljoen beschikbaar.

Let op!

Deze regeling is dus alleen bedoeld voor reeds gemaakte kosten en niet voor nog te maken kosten.

Kostenonderbouwing deels versoepeld

De kosten die je vanwege de Brexit gemaakt hebt, moet je kunnen onderbouwen met facturen. Een aantal extra bewijsmiddelen is echter geschrapt of verminderd. Zo hoeven transportondernemers kopieën van gehanteerde rittenschema’s niet meer mee te sturen. Een boekingsoverzicht waarop alle ritten van het jaar zijn weergegeven is voldoende.

Waar kun je subsidie voor krijgen?

Je kunt onder meer subsidie krijgen voor kosten die je maakte voor het ontwikkelen van communicatiemiddelen voor een voorlichtingscampagne.

Ook een aantal opleidingen vanwege gewijzigde douaneprocedures komt voor subsidie in aanmerking, net als eenmalige kosten voor de aanschaf van douaneaangiftesoftware en voor advies van een externe consultant.

Beroepsvervoerders kunnen daarnaast subsidie krijgen als ze door de Brexit noodzakelijke tijdelijke bedrijfskosten moesten maken voor het beroepsvervoer over de weg.

Let op!

Omzetverlies komt niet voor vergoeding in aanmerking.

Regelhulp

Omdat de BAR nogal wat voorwaarden kent, bevat de site van de RVO een Regelhulp. Je kunt dan zelf nagaan of je voor de subsidie in aanmerking komt en wat de hoogte van de tegemoetkoming zal zijn.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Leasing auto
Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Lees verder
arrow right
Herfinancieren
Het optimaliseren van een financieringsstructuur, oftewel herfinancieren, gebeurt steeds vaker.
Lees verder
arrow right
AO/IB
Wil jij jouw organisatie ook beter beheren en sturen? Houdt dan jouw Administratieve Organisatie eens tegen het licht. We voorzien je van tips en adviezen om jouw bedrijfsvoering verder te verbeteren.
Lees verder
arrow right
Agro: Aanscherping mestproductieplafonds
De mestproductieplafonds voor 2024 en 2025 zijn verlaagd in overeenstemming met de derogatiebeschikking. Hoewel de gevolgen voor 2024 beperkt lijken te zijn, neemt de kans op overschrijding toe vanwege de aanzienlijke daling van het nationale mestproductieplafond in 2025.
Lees verder
arrow right