13 juli 2023

Terugdraaien startersvrijstelling overdrachtsbelasting?

Onder voorwaarden kun je bij de aankoop van een eigen woning een beroep doen op een vrijstelling van overdrachtsbelasting. Eén van de voorwaarde is dat de kopers tussen de 18 tot 35 jaar oud zijn. Dit kan slecht één keer en een eenmaal gedaan verzoek kan niet teruggedraaid worden.

Startersvrijstelling

De vrijstelling van overdrachtsbelasting bij aankoop van een eigen woning wordt ook wel de startersvrijstelling genoemd. Kopers van 18 tot 35 jaar kunnen een beroep doen op deze vrijstelling. Voorwaarden hiervoor zijn verder onder meer dat de kopers zelf voor langere tijd de woning gaan bewonen en dat de waarde van de woning onder een bepaald bedrag blijft (de woningwaardegrens).

Let op!

Deze woningwaardegrens bedraagt in 2023 € 440.000, maar gaat per 1 januari 2024 omhoog naar € 510.000. Heb je een woning gekocht voor meer dan € 440.000 en maximaal € 510.000, dan zou het aantrekkelijk kunnen zijn om overdracht bij de notaris te verplaatsen naar 2024. Houd daarbij wel in de gaten dat je blijft voldoen aan de overige voorwaarden voor de startersvrijstelling (bijvoorbeeld de leeftijdsvoorwaarde!).

Eenmalig

Het beroep op de startersvrijstelling is slechts één keer mogelijk. Als een koper al eerder gebruikmaakte van de startersvrijstelling, kan dat dus niet nog een keer. De Belastingdienst bevestigde onlangs dat een nieuw verzoek ook niet mogelijk is als het eerdere verzoek wordt teruggedraaid.

Een belanghebbende die in 2022 voor het eerst een woning kocht en verzocht om toepassing van de startersvrijstelling, had deze vraag aan de Belastingdienst gesteld. Deze belanghebbende wilde namelijk in 2023 een duurdere woning kopen. Als de startersvrijstelling uit 2022 teruggedraaid zou worden, zou deze belanghebbende in 2023 een hogere vrijstelling kunnen krijgen. De Belastingdienst staat dit echter niet toe.


Gebruik startersvrijstelling

Uit monitoring van het gebruik van de startersvrijstelling blijkt dat in 2022 in 65.000 notariële akten een beroep is gedaan op de startersvrijstelling. Bij 7.000 hiervan werd deels ook een beroep gedaan op het 2%-tarief. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een van de partners niet aan de voorwaarden voor de startersvrijstelling voldoet (bijvoorbeeld vanwege het bereiken van de leeftijd van 35). In 2022 werd bij 133.000 notariële akten het 2%-tarief toegepast.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Fiscale voordelen en eisen voor bestelauto's
Om aanspraak te kunnen maken op fiscale voordelen voor een bestelauto, moeten strikte criteria worden nageleefd. Eén daarvan is dat zijruiten in sommige gevallen niet zijn toegestaan voor een bestelauto. De Belastingdienst heeft aangekondigd dat in bepaalde situaties zijruiten op een bestelauto zijn toegestaan, op voorwaarde dat deze niet doorzichtig zijn.
Lees verder
arrow right
Btw-vraagstukken
Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Lees verder
arrow right
Junior Salarismedewerker
Ben jij geïnteresseerd in het vakgebied van salarisadministratie en wil je een actieve rol spelen in ons team, dat bestaat uit een mooie mix van jong talent en ervaren specialisten? Als junior salarismedewerker krijg je de kans om je taken en verantwoordelijkheden geleidelijk uit te breiden. Van het verzorgen van nauwkeurige salarisverwerking tot het ontdekken van subsidiemogelijkheden en het adviseren van klanten over beschikbare regelingen en beloningen, de uitdagingen zijn divers. Doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden zijn hier écht aanwezig, net als een hoge mate van professionaliteit. Word jij gelukkig van een uitdagende functie? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2021
In de update van de lonenspecial 2021 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right