14 april 2021

Transportsector: internationale verblijfkosten verhoogd

Ondernemers in de transportsector die zelf meerdaagse internationale ritten maken, kunnen een vast bedrag aan verblijfkosten aftrekken. Het bedrag is voor 2021 met één euro verhoogd ten opzichte van vorig jaar en bedraagt € 39,50 per dag.

De regeling geldt alleen voor ondernemers bij wie de winst in de inkomstenbelasting belast wordt.

Voorwaarden

De vaste aftrek geldt onder de volgende voorwaarden:

  • De rit moet langer duren dan 24 uur
  • De verste bestemming mag niet in Nederland liggen. Er is geen maximum afstand.
  • De regeling geldt voor alle meerdaagse ritten in dat jaar
  • Het aantal gereden dagen moet aangetoond kunnen worden, bijvoorbeeld met tachograafschijven
  • De vertrek- en terugkomdag tellen elk mee voor een halve dag

Let op!

Je mag ieder jaar opnieuw beslissen of je de regeling gebruikt. Als je gebruikmaakt van de regeling, hoef je de kosten niet aan te tonen.

Ritten korter dan 24 uur

De regeling geldt ook voor internationale ritten die starten op meer dan 50 kilometer van het woonadres van de ondernemer, ook als deze korter duren dan 24 uur. Hierbij gelden de volgende twee voorwaarden:

  • Deze ritten vinden plaats op aaneengesloten dagen, eventueel met ritten waarbij men meer dagen aaneengesloten in het buitenland verblijft.
  • Het traject van elke rit bevindt zich in zijn geheel buiten een afstand van 50 km van het woonadres van de ondernemer.

Tip!

Je hoeft de regeling niet toe te passen als de kosten hoger zijn. In dat geval moet je ze wel kunnen aantonen. Bewaar dan met name facturen.

Heeft u vragen over de aftrek van verblijfkosten voor dit jaar, neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Meer over de DKTI-transport subsidieregeling
Ben je al bekend met de DKTI-transport regeling? Demonstratie klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTI) regeling is een nieuwe subsidieregeling voor de inzet van schone vrachtauto’s. De subsidie kan van 23 maart tot 6 april 2021 worden aangevraagd.
Lees verder
arrow right
Subsidie op uitstootvrije variant bestelbus of vrachtwagen
De zero-emissiezones kunnen vanaf 2025 nog verder worden ingesteld door gemeenten. Dit betekent dat er alleen nog bestelbussen en vrachtwagens mogen rijden zonder uitlaatgassen. Om de ondernemer tegemoet te komen komt er een landelijke overgangsregeling. Ook komt er een subsidiemogelijkheid om over te stappen op een schone variant.
Lees verder
arrow right
Vanaf 1 april Europese registratie overtreding vervoerswetgeving
Maak je vanaf 1 april 2021 een overtreding op de vervoerswetgeving? Dan worden de strafpunten Europees geregistreerd. De nationale registers worden gekoppeld. Hierdoor kan er beter beoordeeld worden op betrouwbaarheid. Hoe gaat dit in zijn werk?
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips 2021
Om 2021 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden op het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Impact van langere rentevaste periode
Wanneer je een hypotheek afsluit, blijft de rente meestal gedurende een bepaalde periode vast. Na afloop daarvan kun je de rente opnieuw vastzetten tegen het actuele tarief. Wat gebeurt er als je dan kiest voor een langere rentevaste periode dan de resterende looptijd die je eerder had?
Lees verder
arrow right
Jeroen Oostdam

Jeroen Oostdam

Salarisadviseur