Als starter kon je onder specifieke voorwaarden de TVL aanvragen. Zou je ook als starter moeten worden aangemerkt wanneer je jouw bedrijfsactiviteiten wijzigde in de periode dat deze subsidieregeling van kracht was?
De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is een subsidie voor ondernemers die tijdens de coronacrisis omzetverlies hebben geleden. De omvang van de subsidie hangt af van het omzetverlies en van de branche. De vaste lasten worden voor de TVL namelijk gebaseerd op branchegemiddelden.
De TVL kende specifieke regels voor starters, zoals een aangepaste referentieperiode. Die regels zijn nodig, bijvoorbeeld omdat een starter tijdens de algemene referentieperiode nog niet bestond en dus geen omzet had.
Onlangs bracht een ondernemer haar zaak voor de rechter, omdat ze meende dat ze ten onrechte geen TVL had gekregen. Ze had in 2019 haar oorspronkelijke bedrijfsactiviteit, een dansschool, beëindigd en was daarna een boekencafé begonnen. Ze had haar oorspronkelijke inschrijving bij de KvK laten wijzigen door haar nieuwe activiteit eraan toe te voegen. De vraag was of dit betekende dat ze voor de TVL toch als starter moest worden aangemerkt.
De rechters merkten op dat het ongebruikelijk is om in een dergelijke situatie de ene registratie te schrappen en te laten volgen door een nieuwe registratie. Gezien de praktische en fiscale bezwaren is dit volgens de rechters ook onlogisch.
De rechters beslisten dan ook dat de vrouw voor de TVL als starter moest worden aangemerkt en stelden haar in het gelijk. Daarbij was met name van belang dat de activiteiten inzake de dansschool ook daadwerkelijk waren gestaakt en dat er dus geen sprake was van uitbreiding van de bestaande activiteiten.