27 juni 2022

TVL bij wijzigen bedrijfsactiviteit

Als starter kon je onder specifieke voorwaarden de TVL aanvragen. Zou je ook als starter moeten worden aangemerkt wanneer je jouw bedrijfsactiviteiten wijzigde in de periode dat deze subsidieregeling van kracht was? 

Tegemoetkoming Vaste Lasten

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is een subsidie voor ondernemers die tijdens de coronacrisis omzetverlies hebben geleden. De omvang van de subsidie hangt af van het omzetverlies en van de branche. De vaste lasten worden voor de TVL namelijk gebaseerd op branchegemiddelden.

Specifieke regels voor starters

De TVL kende specifieke regels voor starters, zoals een aangepaste referentieperiode. Die regels zijn nodig, bijvoorbeeld omdat een starter tijdens de algemene referentieperiode nog niet bestond en dus geen omzet had.

Wijziging bedrijfsactiviteit

Onlangs bracht een ondernemer haar zaak voor de rechter, omdat ze meende dat ze ten onrechte geen TVL had gekregen. Ze had in 2019 haar oorspronkelijke bedrijfsactiviteit, een dansschool, beëindigd en was daarna een boekencafé begonnen. Ze had haar oorspronkelijke inschrijving bij de KvK laten wijzigen door haar nieuwe activiteit eraan toe te voegen. De vraag was of dit betekende dat ze voor de TVL toch als starter moest worden aangemerkt.

Ongebruikelijk

De rechters merkten op dat het ongebruikelijk is om in een dergelijke situatie de ene registratie te schrappen en te laten volgen door een nieuwe registratie. Gezien de praktische en fiscale bezwaren is dit volgens de rechters ook onlogisch.

Geen uitbreiding

De rechters beslisten dan ook dat de vrouw voor de TVL als starter moest worden aangemerkt en stelden haar in het gelijk. Daarbij was met name van belang dat de activiteiten inzake de dansschool ook daadwerkelijk waren gestaakt en dat er dus geen sprake was van uitbreiding van de bestaande activiteiten.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Controleleider
Jouw sterkmaker voor ons? Jij krijgt energie van het coachen en begeleiden van collega’s. Daarnaast werk je zelfstandig aan complexe jaarrekeningen.
Lees verder
arrow right
Campus Recruiter
Ben je klaar om jouw recruitmenttalent in te zetten bij Omnyacc en de brug te slaan tussen ambitieuze studenten/starters in Noord-Holland en onze dynamische organisatie? Als Campus Recruiter ben je de strateeg die de beste talenten spot en hen begeleidt naar hun eerste stappen in hun professionele carrière.
Lees verder
arrow right
Subsidiecontrole
Het doel van een subsidiecontrole is aantonen dat het subsidiebedrag rechtmatig wordt besteed. Wij kunnen de subsidiecontrole voor je uitvoeren tegen een transparant tarief.
Lees verder
arrow right
Jelle Perger

Jelle Perger

Assistent-accountant

Verzuimverzekering vergelijken
Verzuimpercentages stijgen fors en hiermee ook de schadelast van verzuimverzekeraars. Er zijn veel redenen, maar het effect van economische onzekerheid, corona en een toenemende AOW-leeftijd speelt zeker mee. We zien in de markt een forse stijging van verzuimpremies. Juist nu is het belangrijk om verschillende offertes op te vragen en deze te vergelijken. Onze Inkomen- en Verzuimadviseurs helpen jou daar graag bij. Ze zetten de verschillen op een rij en vertellen je ook graag over hoe jij verzuim kunt beperken dan wel voorkomen.
Lees verder
arrow right