16 juni 2020

Aanvraag uitstel betalen belasting mogelijk tot 1 oktober 

De coronacrisis kan vergaande gevolgen hebben voor ondernemers. Daarom is het mogelijk gemaakt om voor de meeste belastingschulden uitstel van belasting te krijgen. De periode voor het aanvragen van belastinguitstel is verlengd tot en met september 2020. 

Voor welke belastingen is uitstel mogelijk?

Uitstel is mogelijk voor de vijf volgende algemene belastingsoorten: loonbelasting, btw, inkomstenbelasting, Zvw-premie en vennootschapsbelasting.

Hiernaast kunnen ondernemers online of in dezelfde brief, waarin je uitstel aanvraagt voor bovengenoemde belastingen, apart aangeven ook uitstel van betaling aan te vragen voor kansspelbelasting, assurantiebelasting, verhuurdersheffing, milieubelastingen, kolenbelasting, afvalstoffenbelasting, belasting op leidingwater, accijnzen en de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken.

Hoe vraag je uitstel aan?

Je kunt online of schriftelijk uitstel van betaling aanvragen voor bovengenoemde belastingen. Je krijgt dan automatisch uitstel voor drie maanden.

In één keer aanvragen

Je kunt voor de eerstgenoemde algemene vijf belastingen in één keer uitstel aanvragen. Je hoeft dus niet te wachten totdat je alle vijf de aanslagen hebt gehad. Voor de overige belastingen geef je in het online formulier of in jouw brief apart aan of je uitstel wilt. Je uitstel van drie maanden geldt voor alle belastingen na ontvangst van jouw aanvraag. Dit geldt ook voor alle nieuwe aanslagen voor de belastingen waarvoor je uitstel hebt aangevraagd en die je binnen deze termijn van drie maanden ontvangt. Krijg je aanslagen voor belastingen waarvoor je nog geen uitstel van betaling hebt aangevraagd, dan kun je hiervoor alsnog apart uitstel aanvragen. Ook dit kan online.

Boetes en rente

Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen in deze periode, hoeven niet te worden voldaan. Daarnaast zijn de belasting- en invorderingsrente voor alle belastingmiddelen tot 1 oktober 2020 verlaagd naar 0,01%.

Let op!

Na het uitstel van drie maanden moet je alle belastingen ineens betalen. Lukt dit niet, dan kun je langer uitstel aanvragen. Ondernemers die langer uitstel aanvragen dan drie maanden mogen over 2020 geen dividenden en bonussen uitkeren of eigen aandelen inkopen.

Verzoek verlenging Bijzonder uitstel 

Heb je eerder bijzonder uitstel van betaling aangevraagd? En had je op dat moment openstaande belastingaanslagen met een totale schuld lager dan € 20.000? Vanaf 29 juni kun je met het online formulier verlenging van het bijzonder uitstel aanvragen. In het verzoek moeten een aantal gegevens worden verstrekt en beschreven.

Heb je eerder bijzonder uitstel van betaling aangevraagd? En had je op dat moment openstaande belastingaanslagen met een totale schuld méér dan € 20.000? Vanaf 29 juni kun je met het online formulier verlenging van het bijzonder uitstel aanvragen. Omdat het om een hoog belastingbedrag gaat, heeft de Belastingdienst ook een verklaring nodig van een derde-deskundige. De deskundige moet aannemelijk maken dat er betalingsproblemen zijn op het moment waarop om uitstel wordt gevraagd, of kort daarna. Uit de verklaring moet blijken dat de financiële problemen hoofdzakelijk zijn ontstaan door de coronacrisis. Daarnaast bevat de verklaring een zogenoemde liquiditeitsprognose. Deze moet volgens de derde-deskundige aannemelijk zijn. De prognose moet worden gemaakt aan de hand van feiten en omstandigheden die bekend zijn op het moment dat om uitstel van betaling wordt gevraagd. De deskundige licht toe welke gegevens de ondernemer heeft verstrekt voor de verklaring. Deze eisen zijn dus zwaarder dan bij de totale schuld lager dan € 20.000.

Betalingsregeling

Vraag je langer dan drie maanden uitstel? Dan krijg je bij het aflopen van het uitstel een passende betalingsregeling geboden. Het is nog niet duidelijk wat die betalingsregeling inhoudt.

Wil je meer weten over het aanvragen van uitstel van betalen belasting? Neem gerust contact met ons op. Wij adviseren je graag.

Annemarie Kuijper-Bos

Annemarie Kuijper-Bos

Secretaresse

Welke rente en kosten van jouw eigen woning zijn aftrekbaar?
De Belastingdienst heeft twee standpunten ingenomen met betrekking tot de aftrek van rente en kosten van een eigen woning in jouw aangifte inkomstenbelasting. Deze standpunten hebben betrekking op de aftrekbaarheid van advies- en afsluitkosten, evenals de keuze om al dan niet de rente voor de eigen woning in aftrek te brengen.
Lees verder
arrow right
Agro: Nieuwe regels eco-activiteit ‘weidegang’
Heb je koeien voor melkproductie en overweeg je het toepassen van het eco-initiatief "Weidegang" op jouw bedrijf? Let dan op de aanzienlijk strengere voorwaarden die vanaf 2024 van kracht zijn. Deelname wordt een stuk lastiger!
Lees verder
arrow right
Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid 3 (NOW)
De NOW is de tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers die vanwege de coronacrisis de omzet met minstens 20% zagen dalen. De regeling is met ingang van 1 oktober 2020 verlengd met 9 maanden tot 1 juli 2021. De NOW 3 kent 3 tijdvakken en kent specifiekere bepalingen ten opzichte van NOW 1 en NOW 2. Op deze pagina vertellen we je er alles over. Heb je vragen? Schroom niet om te bellen of mailen als je meer vragen hebt of wilt sparren over jouw situatie. Samen staan we sterk!
Lees verder
arrow right
Wtl beschikking 2023
Als je in 2023 recht hebt gehad op LIV, jeugd-LIV en/of een LKV dan heb je waarschijnlijk een voorlopige berekening Wtl 2023 ontvangen. Het is belangrijk om deze voor 1 mei 2024 te controleren op juistheid en eventuele fouten te corrigeren.
Lees verder
arrow right