12 mei 2025

Uitzendregeling: wie mag er in je woning wonen?

Als je tijdelijk niet in je eigen woning woont, blijft de aftrek van hypotheekrente behouden mits je gebruik maakt van de uitzendregeling. Voor deze regeling was tot nu toe een goedkeuring buiten de wet om vereist. Deze goedkeuring wordt nu echter wettelijk vastgelegd, en er vindt tevens een uitbreiding van de goedkeuring plaats.

Uitzendregeling

De uitzendregeling is van toepassing als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Jij of jouw fiscale partner is al minimaal één jaar eigenaar van de woning. Deze woning vormt ook al minimaal één jaar jouw hoofdverblijf op het moment dat je tijdelijk ergens anders gaat wonen in verband met een uitzending of overplaatsing.
  • Na afloop van de uitzending of overplaatsing ga je weer in de woning wonen.
  • Je gaat tijdens de uitzending of overplaatsing niet in een andere eigen woning als hoofdverblijf wonen.
  • Er mogen in principe geen anderen in jouw woning wonen in de periode dat je elders woont.

Let op!

Om gebruik te kunnen maken van de uitzendregeling, moet je een verzoek doen om deze toe te passen.

Personen die wel in jouw woning mogen wonen

Buiten de wet om is goedgekeurd dat bepaalde personen toch in jouw woning mogen wonen, zonder dat dit in de weg staat aan toepassing van de uitzendregeling. Voorwaarde is dat zij geen huur of een andere vergoeding aan jou betalen. Het gaat om de volgende personen:

  • De kinderen van jou, jouw fiscale partner of een persoon die direct voorafgaand aan jouw uitzending of overplaatsing jouw fiscale partner is.
  • Jouw fiscale partner of een persoon die door jouw uitzending of overplaatsing niet meer kwalificeert als jouw fiscale partner.
  • Personen die al minimaal één jaar tot jouw huishouden horen op het moment dat je tijdelijk ergens anders gaat wonen (bijvoorbeeld een hulpbehoevende ouder).

Opname in wet en uitbreiding

De goedkeuring dat deze personen toch in jouw woning mogen wonen tijdens toepassing van de uitzendregeling, wordt opgenomen in de wet. Daarbij vindt een uitbreiding van de goedkeuring plaats. Naast kinderen, wordt in de wet opgenomen dat ook andere bloed- en aanverwanten in de rechte neergaande lijn in de woning mogen wonen tijdens toepassing van de uitzendregeling. Dit betekent dat bijvoorbeeld ook jouw kleinkind of achterkleinkind in jouw woning kan wonen tijdens jouw uitzending.

Fiscale verzamelwet 2026

De aanpassingen zijn opgenomen in het wetsvoorstel Fiscale verzamelwet 2026, welke onlangs aan de Tweede Kamer is aangeboden. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog instemmen met dit wetsvoorstel. De aanpassingen zijn daarom nog niet definitief.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Voordeel branche-eigen producten mag eenvoudiger worden gewaardeerd
Een bedrijf gaf in de periode 2015-2019 zijn personeel en hun gezinsleden korting op de standaardvervoersprijs voor privéritten met de trein. Deze korting kwam overeen met de collectiviteitskorting die het bedrijf, als zakelijke grootverbruiker van vervoer, ontving van een groepsvennootschap. Op grond van een cao-bepaling was het bedrijf verplicht dit voordeel door te geven aan de werknemer.
Lees verder
arrow right
Aanvraag GVVA deels loon: aandachtspunten voor werkgevers
Vraag je als werkgever een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) aan? Dan zijn de kosten hiervan deels aan te merken als loon. Met name de kosten voor de verblijfsvergunning vallen hieronder.
Lees verder
arrow right
Belastingdienst controleert toepassing lage Awf-premie in 2025
Werkgevers kunnen in juni 2025 een brief van de Belastingdienst ontvangen over een mogelijke herziening van de lage Awf-premie naar de hoge premie. Dit gebeurt als blijkt dat niet voldaan is aan de voorwaardelagen voor toepassing van het lage premiepercentage. Controleer zorgvuldig of een correctie nodig is en onderneem tijdig actie.
Lees verder
arrow right