7 februari 2024

Vergoeding voor chauffeurskaart werknemer?

Een chauffeurskaart is verplicht voor de bestuurder van een taxi. Kun je deze kosten voor jouw werknemer betalen of onbelast vergoeden? 

Chauffeurskaart

Een chauffeurskaart is een kaart waarmee een boordcomputer de identiteit van de bestuurder van een taxi kan vaststellen. Op de kaart kunnen ook gegevens opgeslagen worden. Je kunt denken aan gegevens als het kenteken en de kilometerstand van de auto, de arbeids- en rusttijden van de bestuurder, gegevens met betrekking tot de taxivergunning en allerlei gegevens met betrekking tot de taxiritten. Voor iedere bestuurder van een auto die wordt ingezet voor taxivervoer, is zo’n chauffeurskaart verplicht.

Aanvragen chauffeurskaart

De chauffeurskaart kan alleen door de bestuurder worden aangevraagd bij het Kiwa Register. De bestuurder moet bij de aanvraag onder meer de volgende documenten overleggen:

  • een verklaring omtrent het gedrag voor het besturen van een taxi (hierna VOG)
  • een geneeskundige verklaring voor het besturen van een taxi

VOG gericht vrijgesteld

Aan het aanvragen van een VOG zijn kosten verbonden. Voor de vergoeding van het aanvragen van een VOG geldt een gerichte vrijstelling. Je kunt deze kosten daarom onbelast aan jouw werknemer vergoeden. Hiervoor hoeft dus niet de vrije ruimte te worden gebruikt.

Geneeskundige verklaring niet gericht vrijgesteld

Aan een geneeskundige verklaring zijn ook kosten verbonden. De Belastingdienst is van oordeel dat voor de vergoeding van deze kosten geen gerichte vrijstelling kan worden toegepast. Je kunt deze kosten daarom niet zonder meer onbelast vergoeden aan jouw werknemer.

Geneeskundige verklaring in vrije ruimte

Je kunt er wel voor kiezen om de vergoeding aan te wijzen als eindheffingsloon in de vrije ruimte. Voor de werknemer is de vergoeding dan onbelast. Je betaalt hierover ook geen belasting als jouw totaal aan aangewezen vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen in een jaar binnen de vrije ruimte blijven. Wordt de vrije ruimte overschreden, dan bedraagt de belasting ten laste van jou als werkgever 80% van deze overschrijding.

Let op!

De vrije ruimte bedraagt in 2024 1,92% tot een fiscale loonsom van € 400.000 en 1,18% over het meerdere.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingadviseur
Ben jij er klaar voor om samen met ons te bouwen aan onze fiscale praktijk? Onze uitdagende portefeuille van mkb-ondernemers en auditklanten van fiscaal advies te voorzien? Dit alles met de vrijheid en ruimte om jouw rol te pakken en jouw ambities verder uit te bouwen? Ons kantoor in Heerhugowaard is op zoek naar een allround Belastingadviseur (32-40 uur). Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right
Agro: stikstoftotaalnorm en derogatienorm
Afhankelijk van de ligging van het perceel is de hoogte van de stikstoftotaalnorm en de derogatienorm. Denk hierbij aan NV-gebieden, grondwaterbeschermings-gebieden en Natura 2000-gebieden. In ‘Mijn percelen’ kun je nagaan welke gebieden voor jou van toepassing zijn.
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Estate planning
Onze estate planners maken een plan op maat om jouw vermogen zo gunstig mogelijk over te dragen. Zo heb jij (financiële) rust.
Lees verder
arrow right
Arnoud Jans

Arnoud Jans

Relatiebeheerder