Met de aankondiging van de harde lockdown moeten 'niet-essentiële winkels' zeker t/m 19 januari 2021 de deuren sluiten. Om de winkeliers tegemoet te komen werkt het kabinet aan een regeling om onverkochte voorraden te compenseren. Deze week wordt meer duidelijkheid over de regeling verwacht.
De lockdown is bedoeld om besmettingen met het coronavirus te voorkomen. Behalve de horeca betekent dit dat ook met name winkels die geen levensmiddelen verkopen, verplicht moeten sluiten.
Voor wat betreft de compensatie moet vooral gedacht worden aan kledingwinkels. Kleding is erg modegevoelig, wat betekent dat na de lockdown een deel van de kleding nauwelijks meer te verkopen is. Vooral winkels die met het oog op de kerst fors hadden ingekocht, zijn hiervan de dupe.
De compensatieregeling is vergelijkbaar met die van de horeca. Deze branche krijgt vanwege onverkoopbare voorraden een compensatie van 2,8% van het omzetverlies in de maanden oktober t/m december van dit jaar.
De vergoeding komt naast bestaande steunmaatregelen die bestaan voor loonkosten en vaste lasten. Deze steunmaatregelen zijn gekoppeld aan het omzetverlies.
Binnenkort wordt er meer duidelijk gemaakt over de regeling. Houd onze nieuwspagina in de gaten voor de laatste actualiteiten.