Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

1 september 2022

Verhoging onbelaste thuiswerkvergoeding 2023

Werken jouw werknemers ook vanuit huis? Op een thuiswerkdag kan je als werkgever in 2022 een werkgever € 2 per dag onbelast vergoeden voor kosten die een werknemer maakt tijdens het thuiswerken. Dit bedrag wordt per 1 januari 2023 waarschijnlijk verhoogd naar € 2,13 per thuiswerkdag.

Gerichte vrijstelling kosten thuiswerken

Vanaf 1 januari 2022 heeft een werkgever de mogelijkheid om maximaal € 2 per dag aan een werknemer te vergoeden voor de kosten van thuiswerken. Het bedrag van € 2 geldt als een werknemer de hele dag thuiswerkt, maar ook als een werknemer slechts een deel van de dag thuiswerkt.

Let op!

Werkt een werknemer op één dag zowel thuis als op kantoor, dan moet de werkgever kiezen tussen de onbelaste thuiswerkvergoeding van maximaal € 2 per dag of de onbelaste reiskostenvergoeding voor het woon-werkverkeer van maximaal € 0,19 per kilometer.

Vrije ruimte

Wil je jouw werknemer meer dan € 2 per dag onbelast vergoeden? Dan kan dat, als je het meerdere aanwijst in jouw vrije ruimte van de werkkostenregeling. Deze vrije ruimte bedraagt in 2022 1,7% over de eerste € 400.000 van de totale loonsom. Boven dit bedrag is dit 1,18%. Zolang je met al jouw aangewezen vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen binnen de vrije ruimte blijft, kan dit onbelast. Overschrijd je de vrije ruimte, dan betaal je 80% belasting.

Let op!

Bij het aanwijzen in jouw vrije ruimte moet je voldoen aan de gebruikelijkheidstoets. De gebruikelijkheidstoets betekent dat een vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling niet meer dan 30% mag afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Over bedragen tot € 2.400 per werknemer per jaar doet de Belastingdienst niet moeilijk. Tot deze grens wordt er in beginsel van uitgegaan dat alles gebruikelijk is.

Verhoging 2023

De onbelaste thuiswerkvergoeding wordt per 1 januari 2023 geïndexeerd aan de hand van de tabelcorrectiefactor. In deze tabelcorrectiefactor wordt rekening gehouden met de inflatie. Naar verwachting zal de tabelcorrectiefactor uitkomen op 1,063, wat betekent dat de onbelaste thuiswerkvergoeding vanaf 2023 waarschijnlijk uitkomt op € 2,13 per thuiswerkdag.

Let op!
Het werkelijke bedrag dat onbelast vergoed kan worden in 2023 zal medio december van dit jaar bekend worden.

Tip!

Het bedrag van de onbelaste reiskostenvergoeding gaat in 2023 ook omhoog. Het is echter nog onbekend met hoeveel dit bedrag verhoogd wordt.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Accountant Zwaagdijk

Accountant Zwaagdijk

Ben je benieuwd of je het maximale haalt uit jouw financiële administratie, of je genoeg doet aan verzuimpreventie of hoe jij er financieel voor staat wanneer je met pensioen gaat? Onze accountants en specialisten kunnen je adviseren en ondersteunen in elke fase van het ondernemerschap. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal, denken met je mee en proberen samen met jou alles uit jouw onderneming te halen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?
Coaching

Coaching

Coaching kan jou, je onderneming of jouw medewerkers naar een hoger niveau tillen. Onze specialisten geven je inzicht, laten je groeien en ontwikkelen.
Nmbrs

Nmbrs

Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Carolina Plaatsman-de Haas

Carolina Plaatsman-de Haas

Register belastingadviseur

Twinfield

Twinfield

Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.