Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

23 november 2021

Verklaring geen privé gebruik auto te laat

Stel je als werkgever een auto ter beschikking aan je werknemer? Dan is bijtelling van toepassing. Dit is niet het geval als de werknemer een ‘Verklaring geen privé gebruik auto’ bij de werkgever inlevert. Maar wat nu als hij hiermee te laat is?

Bijtelling auto

Als een auto van de zaak ter beschikking wordt besteld, moet een percentage van de cataloguswaarde bij het inkomen worden geteld. Voor nieuwe auto’s geldt dit jaar een bijtelling van 22%, tenzij de auto volledig elektrisch is. Dan bedraagt de bijtelling 12% tot een cataloguswaarde van € 40.000 en 22% over het meerdere. In 2022 geldt voor elektrische auto’s een bijtelling van 16% tot een cataloguswaarde van € 35.000 en 22% over het meerdere.

Verklaring geen privé gebruik auto

Als de auto niet meer dan 500 kilometer privé wordt gebruikt, blijft de bijtelling achterwege. De werknemer kan dit bereiken door een ‘Verklaring geen privé gebruik auto’ bij de werkgever in te leveren. Daarna mag deze de bijtelling achterwege laten met ingang van het eerste loontijdvak waarover de werkgever het loon nog moet berekenen.

Te laat, wat dan?

Het kan natuurlijk voorkomen dat de werknemer de verklaring pas inlevert als de werkgever de loonaangifte al heeft gedaan. De werkgever moet dan gewoon de bijtelling toepassen, tenzij hij kan bewijzen dat de werknemer niet te veel privékilometers heeft gereden.

Hoe berekenen?

Stel dat je een werknemer op 1 maart een auto van de zaak ter beschikking stelt en hij pas in mei een ‘Verklaring geen privé gebruik auto’ inlevert. Blijkt uit een kilometeradministratie dat hij in maart bijvoorbeeld 65 km privé rijdt, dan is dit 650 km op jaarbasis. Toegestaan is 500 km x 10/12 = 416 km. De werkgever moet dus bijtellen. Rijdt de werknemer in april 55 km privé, dan is dit 120 km in twee maanden. Op jaarbasis is dit 600 km, dus te veel. Ook in april moet de werkgever de bijtelling toepassen en pas na ontvangst van de verklaring in mei niet meer.

Corrigeren?

De werkgever mag de bijtelling op het eind van het jaar pas corrigeren als dan blijkt dat niet meer dan 416 km privé is gereden. Corrigeert de werkgever niet, dan kan de werknemer zelf bezwaar maken tegen de ingehouden loonheffingen. Eenvoudiger is het als de werknemer de bijtelling bij de eigen aangifte achterwege laat.

Heb je vragen over de bijtelling auto en de ‘Verklaring geen privé gebruik auto’? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Leasing auto

Leasing auto

Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Melanie Kolster

Melanie Kolster

Communicatiemedewerker

Navorderingsaanslag en 'nieuw feit'

Navorderingsaanslag en 'nieuw feit'

10-11-2021

Wil de fiscus een navorderingsaanslag opleggen? Dan is daar in de regel een 'nieuw feit' voor nodig. De inspecteur was bij het opleggen van de aanslag niet bekend en redelijkerwijs ook niet bekend kon zijn. Hiervan is onder omstandigheden geen sprake als de inspecteur verzuimd heeft aanslagen uit eerdere jaren te beoordelen. Dit oordeelde de rechtbank in Breda.
Bedrijfswaardering

Bedrijfswaardering

Bij de verkoop of overname van een bedrijf is het belangrijk om de waarde van je bedrijf te bepalen. Benieuwd wat jouw bedrijf écht waard is? 
Arbeidsovereenkomsten

Arbeidsovereenkomsten

Arbeidsovereenkomsten zijn de basis van de samenwerkingen met jouw medewerkers.