Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

7 oktober 2021

Nog maar 15% vennootschapsbelasting over een winst tot € 395.000 

Goed nieuws voor de kleinere bv's. Vanaf volgend jaar worden hun lasten verlicht. Zo was er eerst sprake van 15% vennootschapsbelasting over de eerste € 245.000 winst. Nu is dit bedrag verruimd naar € 395.000. Over het meerdere blijft wel het tarief van 25% gelden. 

Fiscale eenheid

De verruiming van de eerste tariefschijf tot € 395.000 zorgt ervoor dat in veel gevallen een fiscale eenheid minder aantrekkelijk wordt. Bij een fiscale eenheid kunnen de verbonden bv’s onderlinge winsten en verliezen met elkaar verrekenen. Tegenover dit voordeel staat een steeds groter wordend nadeel, namelijk dat maar één keer van de verruimde schijf van het lage tarief kan worden geprofiteerd.


Tip!
Het verbreken van de fiscale eenheid kan het nadeel beperken. Als verbreking per 2022 gewenst is, moet het verzoek hiertoe vóór 1 januari 2022 zijn ontvangen door de Belastingdienst.

Verliesverrekening verruimd én beperkt

Naast bovengenoemd voordeel krijgen bv’s volgend jaar ook te maken met wijzigingen inzake de verliesverrekening. Vanaf 2022 wordt de verliesverrekening in de vennootschapsbelasting beperkt tot 50% van de belastbare winst. Wel mogen verliezen voortaan onbeperkt voorwaarts verrekend worden.

Verliezen tot een bedrag van € 1 miljoen aan belastbare winst zijn volledig verrekenbaar. Voor zover de belastbare winst hoger is dan € 1 miljoen, worden die verliezen voor zover zij meer bedragen dan € 1 miljoen, slechts tot een bedrag van 50% van de belastbare winst boven € 1 miljoen verrekend.

Meer weten?

Wil je meer weten over het doen van aangiften? Lees hier meer over belastingaangiften. Je kunt ook contact opnemen met één van onze specialisten

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Prinsjesdag 2021: top 10

Prinsjesdag 2021: top 10

22-09-2021

Op de derde dinsdag van de maand, dinsdag 21 september, is de Miljoenennota gepresenteerd. Wat zijn de belangrijkste fiscale voorstellen? Wij zetten de tien belangrijkste voor jou op een rij.
Miljoenennota

Miljoenennota

Ben jij benieuwd naar de belangrijkste plannen van het kabinet voor volgend jaar? Op Prinsjesdag wordt de Miljoenennota gepresenteerd. Hier vind je een uitgebreide samenvatting.
Werkkostenregeling: benut ruimere vrije ruimte

Werkkostenregeling: benut ruimere vrije ruimte

09-09-2021

Door de coronacrisis is in 2020 en 2021 de vrije ruimte van de werkkostenregeling verruimd. Maak hier in 2021 nog gebruik van. Vanaf 2022 wordt namelijk weer teruggekeerd naar het oude niveau.
Bedrijfsovername en fusie

Bedrijfsovername en fusie

Een fusie of bedrijfsovername heeft financieel, fiscaal en juridisch grote gevolgen. Daarom is het verstandig om onze specialisten in te schakelen.
Financieren met de overheid

Financieren met de overheid

Met de helpende hand van de overheid heb je meer kans van slagen.