7 maart 2023

Verruiming forfait zonnepanelen

Wek je energie op met jouw zonnepanelen en lever je deze deels terug aan jouw energiemaatschappij? Dan moet je hierover btw betalen. Dit kan worden berekend via een forfait. De toepassing van dit forfait wordt per direct uitgebreid. Ook mogen ondernemers vanaf nu van het forfait gebruikmaken voor hun privéwoning.

Verhoging opwekvermogen

Het forfait voor de af te dragen btw was tot nu toe alleen van toepassing als het opwekvermogen van de zonnepanelen niet hoger was dan 10.000 Wattpiek. Omdat het opwekvermogen ook hoger kan liggen, is besloten deze grens te verhogen naar 15.000 Wattpiek. Op die manier kan het forfait vaker worden gebruikt.

Let op!

De verruiming van het forfait geldt zowel voor losse zonnepanelen als voor zonnepanelen die geïntegreerd zijn in het dak. Het forfait is voor beide soorten panelen wel verschillend.

Ook voor woning ondernemers

Het forfait kon tot nu toe niet worden gebruikt door ondernemers, zoals zzp’ers, met zonnepanelen op hun privéwoning. Zij moesten de geleverde stroom en de daarop te betalen btw apart bijhouden. Vanaf nu geldt het forfait echter ook voor hen. Dit scheelt hen en de Belastingdienst een hoop administratieve rompslomp.

Registratiedrempel

De zogenaamde registratiedrempel blijft ongewijzigd. Dit betekent dat particulieren die een omzet hebben van niet meer dan € 1.800, zich niet bij de Belastingdienst hoeven aan te melden als ondernemer. Als het opwekvermogen van de zonnepanelen niet meer is dan 15.000 Wattpiek, hoeven particulieren zonder andere omzet geen btw te betalen en dus ook geen aangifte te doen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Salderingsregeling zonnepanelen
De energieleverancier is wettelijk verplicht de zonnestroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met je verbruik uit het elektriciteitsnet. Minister Jetten van Klimaat en Energie heeft dit bevestigd. Hier was onduidelijkheid over, omdat sommige energieleveranciers de saldering over een andere tijdsperiode (wilden) verwerken.
Lees verder
arrow right
FAQ: 0% btw op zonnepanelen
Het voorstel vanuit het kabinet is om vanaf 2023 0% btw te laten gelden voor de levering en installatie van zonnepanelen op en in de onmiddellijke nabijheid van woningen. Over de toepassing van dit nultarief beantwoordde de staatssecretaris onlangs een aantal vragen.
Lees verder
arrow right
Alternatieve financieringsvormen 2024
Het is voor mkb-bedrijven niet eenvoudig om geld te lenen bij een bank. Gelukkig is er een nieuwe financieringsmarkt ontstaan, die een complementaire rol kan spelen naast de vertrouwde bancaire financiering. Bovendien biedt de overheid soms extra financieringshulp. Welke alternatieve mogelijkheden zijn er?
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right
Vermogen in box 3? Wijzig op tijd je voorlopige aanslag IB 2023!
Heb je vermogen in box 3? Overweeg dan vóór 1 mei 2024 je voorlopige aanslag IB 2023 aan te passen, vanwege verschillen tussen voorlopige en definitieve rendementspercentages.
Lees verder
arrow right
Dennis Bierman

Dennis Bierman

Registeraccountant