21 februari 2023

Voorkom 10,5% belastingrente

De belastingrente voor de vennootschapsbelasting stijgt per 1 maart 2023 van 8 naar 10,5%. Zorg er dus voor dat je die belastingrente voorkomt!

Wanneer betaal je belastingrente voor de vennootschapsbelasting (Vpb)?

Vanaf 1 maart van dit jaar betaal je maar liefst 10,5% belastingrente als de fiscus je een aanslag oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar waarop de aanslag betrekking heeft. Voor het jaar 2022 is dit dus 1 juli 2023. Je betaalt deze rente over het bedrag dat je aan belasting moet betalen.

Hoe te voorkomen?

Je betaalt geen belastingrente als je vóór 1 juni volgend op het betreffende belastingjaar aangifte doet en de fiscus de gegevens uit jouw aangifte ongewijzigd overneemt. Je kunt ook belastingrente voorkomen door vóór 1 mei volgend op het betreffende belastingjaar alvast een voorlopige aanslag Vpb aan te vragen.

Let op!

Schat de te betalen vennootschapsbelasting niet te laag in. Zo voorkom je een naheffing én belastingrenteover het nog te betalen bedrag.

Voorlopige aanslag te laag?

Heb je al een voorlopige aanslag gehad en is deze naar verwachting te laag, pas het bedrag dan zo snel mogelijk aan. Dit kan met een speciaal formulier dat je vindt in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Wij adviseren je alvorens jouw aanslag aan te passen contact met ons op te nemen om door te spreken of aanpassing van de aanslag werkelijk nodig is en wat een realistisch bedrag is.

Let op!

Bij een gebroken boekjaar gelden andere deadlines. Dien de aangifte vennootschapsbelasting dan binnen zes maanden na afloop van het boekjaar in of vraag binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar om een voorlopige aanslag.

Delen

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
Hoelang moet je je financiële administratie bewaren?
Staat jouw archief of online database ook vol met administratie van veel jaren? Heel goed, want je bent verplicht je financiële administratie 7 jaar te bewaren. Dit is de fiscale bewaarplicht. Zo kan de Belastingdienst de administratie controleren wanneer zij een aangifte niet vertrouwd of documentatie opvragen voor een onderzoek bij een van jouw zakenpartners of leveranciers. Maar let op, voor sommige documenten geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Welke documenten zijn dit? Hoe zit het als je je financiële administratie uitbesteed of als je je bedrijf beëindigt?
Lees verder
arrow right
Arbodienstverlening
Hoe ga jij om met verzuim? Bij Omnyacc ben je aan het juiste adres voor een gezonde organisatie. Alle specialisten onder één dak.
Lees verder
arrow right
Debby Willemse

Debby Willemse

Salarisadviseur

Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Voorjaarsnota 2025: wat verandert er?
Op 18 april 2025 is de Voorjaarsnota gepresenteerd. Deze nota bevat belangrijke fiscale en financiële wijzigingen die ondernemers, werkgevers en huishoudens raken. Van aanpassingen in belastingvoordelen tot veranderingen in toeslagen: dit zijn de belangrijkste plannen die – mits goedgekeurd – vanaf 2026 en later in werking treden.
Lees verder
arrow right