13 maart 2023

Voorkom belastingrente met btw-suppletie  

Controleer deze maand of je alle btw over 2022 bij de Belastingdienst hebt aangegeven. Je betaalt namelijk geen belastingrente als je de btw over 2022 alsnog aangeeft vóór 1 april 2023 met een btw-suppletie.

Btw-suppletie

Als je te weinig btw hebt aangegeven in jouw btw-aangiften, ben je verplicht dit te corrigeren met een btw-suppletie. Dit moet je doen zodra je constateert dat je te weinig btw hebt aangegeven.

Tip!

Als je te veel btw hebt aangegeven in jouw btw-aangifte, corrigeer je dit ook met een btw-suppletie.

Correctie € 1.000 of minder

Is de correctie € 1.000 of minder, dan corrigeer je dit niet met een btw-suppletie. In plaats daarvan verwerk je deze correctie in jouw eerstvolgende btw-aangifte.

Naheffingsaanslag

Doe je een btw-suppletie omdat je te weinig btw aangaf, dan ontvang je binnen 8 weken na indiening een naheffingsaanslag van de Belastingdienst. Wacht met betalen van de btw totdat je die naheffingsaanslag hebt ontvangen.

Tip!

Door de btw-suppletie over 2022 vóór 1 april 2023 in te dienen, voorkom je belastingrente. Dien je de btw-suppletie 2022 vanaf 1 april 2023 in, dan berekent de Belastingdienst 4% belastingrente vanaf 1 januari 2023.

Teruggaafbeschikking

Doe je een btw-suppletie omdat je te veel btw aangaf, dan ontvang je binnen 8 weken na indiening een teruggaafbeschikking. Als de Belastingdienst vragen heeft over jouw btw-suppletie, kan dit overigens langer duren. De Belastingdienst stort de teruggaaf daarna op jouw rekening of verrekent dit met openstaande belastingschulden.

Boete

Als je de btw-suppletie 2022 vóór 1 april 2023 indient, betaal je geen belastingrente, je kunt wel een boete krijgen van 5% met een maximum van € 5.514. Gelukkig legt de Belastingdienst deze boete alleen op bij grotere bedragen. De Belastingdienst legt namelijk geen boete op als:

  • de te betalen btw op de suppletie maximaal € 20.000 is, of
  • de te betalen btw op de suppletie kleiner is dan 10% van de btw die je over heel 2022 per saldo al betaalde dan wel ontving.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Voorkom 10,5% belastingrente
De belastingrente voor de vennootschapsbelasting stijgt per 1 maart 2023 van 8 naar 10,5%. Zorg er dus voor dat je die belastingrente voorkomt!
Lees verder
arrow right
Kabinet schrapt verhoging belastingrente vennootschapsbelasting
De verhoging naar 10,5 procent van de belastingrente op de vennootschapsbelasting (Vpb) is voorlopig van de baan. Pas later dit voorjaar beslist het kabinet wat het met het rentepercentage uiteindelijk gaat doen.
Lees verder
arrow right
Melvin Buis

Melvin Buis

Salaris- en personeelsadviseur