18 maart 2025

Voorkom belastingrente met tijdige btw-suppletie

Als je je btw-suppletie over het jaar 2024 vóór 1 april 2025 indient, berekent de Belastingdienst geen belastingrente. Soms kan het verstandig zijn de btw-suppletie al ruim voor die tijd in te dienen.

Geen belastingrente

Heb je in 2024 te weinig btw aangegeven in je btw-aangiften en dus te weinig afgedragen aan de Belastingdienst, dan ben je verplicht dit te corrigeren met een btw-suppletie. Als je zorgt dat deze btw-suppletie vóór 1 april 2025 door de Belastingdienst ontvangen is, dan berekent de Belastingdienst geen belastingrente. Dat scheelt weer, want de belastingrente bedraagt in 2025 6,5%!

Let op!

Ontvangt de Belastingdienst je btw-suppletie 2024 niet vóór 1 april 2025, dan berekent de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 belastingrente.

Verwerken in btw-aangifte

Is het bedrag dat je in je btw-suppletie moet aangeven € 1.000 of minder, dan dien je geen btw-suppletie in. In plaats daarvan verwerk je dit bedrag in je eerstvolgende btw-aangifte.

Vergrijpboete?

Vanaf 2025 moet je binnen acht weken nadat je constateert dat je een btw-suppletie moet doen, deze ook indienen. Doe je dat niet, dan kan de Belastingdienst een vergrijpboete opleggen. Verloopt deze termijn van acht weken al snel, dan is het dus verstandig om niet te wachten tot vlak voor 1 april 2025 met het indienen van je btw-suppletie.

Let op!

Naast de acht weken, geldt ook dat je de btw-suppletie moet indienen voordat je weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat de Belastingdienst al bekend was of zou worden met de te weinig aangegeven of afgedragen btw.

Tip!

Voor btw-suppleties van € 1.000 of minder legt de Belastingdienst geen vergrijpboete op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Privégebruik auto: bewijs uit voorgaande jaren onvoldoende
Wanneer je met een auto van de zaak niet meer dan 500 km per jaar privé rijdt, hoef je geen bijtelling te betalen. Je moet zelf aantonen onder die grens te blijven. Dat bewijs kun je doorgaans niet leveren door het privégebruik te baseren op cijfers uit eerdere jaren.
Lees verder
arrow right
Afkoop saldolijfrente: belasting slechts over ontvangen bedrag bij buitensporige last
Wat als je moet afrekenen over een lijfrente die je nooit volledig ontvangt? In een recente zaak oordeelde de rechtbank dat afrekening over de volledige waarde van een saldolijfrente onredelijk was. Door omstandigheden buiten de invloed van de belastingplichtige, werd slechts een klein deel van de waarde daadwerkelijk ontvangen. De rechter besloot daarom tot een gedeeltelijke belastingheffing.
Lees verder
arrow right
Meer loonheffing inhouden op verzoek van werknemer
De loonheffingen worden berekend aan de hand van tabellen. Mag een werkgever daarvan afwijken en extra loonheffing inhouden? Dat mag, maar alleen als de werknemer daar zelf om vraagt en toestemming geeft.
Lees verder
arrow right