Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

17 februari 2020

Voorlopige teruggaven voor duizenden personen onterecht stopgezet

De Belastingdienst heeft de voorlopige teruggave dit jaar voor vele duizenden personen ten onrechte stopgezet. Dit meldt RTL-Nieuws. Daardoor hebben sommigen in januari tot honderden euro's minder ontvangen.

Voorlopige teruggave

Wie verwacht belastinggeld terug te krijgen, kan dit regelen via een voorlopige teruggave. Bijvoorbeeld bij aftrekposten zoals hypotheekrente of ziektekosten. Een voorlopige teruggave wordt normaal gesproken het jaar erop gewoon voortgezet.

Nieuwe selectieregel

Als gevolg van een nieuw ingevoerde selectieregel, is dit jaar de voorlopige teruggave met name stopgezet bij personen die in 2018 zowel inkomsten uit werk als uit een uitkering ontvingen, zoals AOW. De fiscus zou dan moeilijk kunnen inschatten hoe hoog de voorlopige teruggave dit jaar zou moeten zijn.

Zelf aanpassen

Een voorlopige teruggave die te laag is uitgevallen of ten onrechte stopgezet, kan men zelf aanpassen. Het te weinig ontvangen bedrag wordt dan alsnog over de resterende maanden in 2020 uitbetaald.

Tip!
Je hebt een brief gekregen als jouw voorlopige teruggave is aangepast. Ben je het hier niet mee eens, wijzig jouw voorlopige teruggave dan via de site van de Belastingdienst.

Kritiek

De ontstane situatie heeft inmiddels tot veel kritiek geleid, onder andere vanuit de Tweede Kamer. De Belastingdienst wijst er echter op dat men betrokkenen niet eerder kon informeren, omdat het Belastingplan 2020 pas in december vorig jaar werd vastgesteld.

Contact

Heb je vragen over de voorlopige teruggave, neem dan contact met ons op.

Arie de Jong

Belastingadviseur

Tristan Ellen

Registeraccountant

Exact

Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen

Echtscheiding

Onze juristen kunnen je begeleiden in het scheidingstraject en helpen om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.

Stabiliseren/reorganiseren

Dit is het moment om jouw organisatie een spiegel voor te houden. Samen stellen wij jouw processen scherp voor de volgende stap.