17 februari 2020

Voorlopige teruggaven voor duizenden personen onterecht stopgezet

De Belastingdienst heeft de voorlopige teruggave dit jaar voor vele duizenden personen ten onrechte stopgezet. Dit meldt RTL-Nieuws. Daardoor hebben sommigen in januari tot honderden euro's minder ontvangen.

Voorlopige teruggave

Wie verwacht belastinggeld terug te krijgen, kan dit regelen via een voorlopige teruggave. Bijvoorbeeld bij aftrekposten zoals hypotheekrente of ziektekosten. Een voorlopige teruggave wordt normaal gesproken het jaar erop gewoon voortgezet.

Nieuwe selectieregel

Als gevolg van een nieuw ingevoerde selectieregel, is dit jaar de voorlopige teruggave met name stopgezet bij personen die in 2018 zowel inkomsten uit werk als uit een uitkering ontvingen, zoals AOW. De fiscus zou dan moeilijk kunnen inschatten hoe hoog de voorlopige teruggave dit jaar zou moeten zijn.

Zelf aanpassen

Een voorlopige teruggave die te laag is uitgevallen of ten onrechte stopgezet, kan men zelf aanpassen. Het te weinig ontvangen bedrag wordt dan alsnog over de resterende maanden in 2020 uitbetaald.

Tip!
Je hebt een brief gekregen als jouw voorlopige teruggave is aangepast. Ben je het hier niet mee eens, wijzig jouw voorlopige teruggave dan via de site van de Belastingdienst.

Kritiek

De ontstane situatie heeft inmiddels tot veel kritiek geleid, onder andere vanuit de Tweede Kamer. De Belastingdienst wijst er echter op dat men betrokkenen niet eerder kon informeren, omdat het Belastingplan 2020 pas in december vorig jaar werd vastgesteld.

Contact

Heb je vragen over de voorlopige teruggave, neem dan contact met ons op.

Janette van Otterlo

Janette van Otterlo

Aangiftemedewerker

Financieren met de overheid
Met de helpende hand van de overheid heb je meer kans van slagen.
Lees verder
arrow right
Stage in de controlepraktijk (vanaf september 2024)
Wij zijn opzoek naar een enthousiaste en leergierige student die met zijn of haar (afstudeer)onderzoek onze controlepraktijk komt versterken. Een unieke kans, want jouw onderzoek is niet alleen van belang voor jouw studie, maar ook voor ons! Het is namelijk de bedoeling dat jouw onderzoeksresultaten toegevoegde waarde leveren en (wellicht door jezelf) worden geïmplementeerd binnen onze organisatie. 
Lees verder
arrow right
Echtscheiding
Onze juristen kunnen je begeleiden in het scheidingstraject en helpen om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Huwelijkse voorwaarden
Door het opstellen van huwelijkse voorwaarden beperk je de financiële risico’s voor jouw onderneming.
Lees verder
arrow right