6 juni 2023

Agro: voorwaarden eco-activiteiten

Heb je jouw Gecombineerde opgave al ingediend? Je hebt nog tot en met 15 juni. Als je ook wilt deelnemen aan de eco-regeling geef dan jouw eco-activiteiten gelijktijdig op. Na 15 juni kun je namelijk geen eco-activiteiten meer toevoegen. Je kunt wel eco-activiteiten intrekken. Je dient jouw definitieve aanvraag in het najaar in.

Gecombineerde opgave ‘hele klus’

Het invullen van de Gecombineerde opgave (GO) is dit jaar een hele klus (geweest). Je moet ‘Mijn percelen’ bijwerken met onder andere landschapselementen en eventueel bufferstroken. Daarnaast zijn er veel extra vragen voor de (Europese) landbouwtelling. Ook moet je, per perceel, jouw eco-activiteiten invullen als je aan de eco-regeling wilt deelnemen.

Eco-activiteiten uiterlijk 15 juni doorgeven

Je kunt de eco-activiteiten, die je uit wilt voeren, uiterlijk 15 juni doorgeven met de GO. Na 15 juni kun je alleen nog eco-activiteiten intrekken. Aangezien je wellicht nog niet voor alle eco-activiteiten weet of je deze de komende tijd kunt uitvoeren (bijvoorbeeld ‘vroeg oogsten’), is het algemene advies om jouw eco-activiteiten ‘ruim’ op te geven. Voor zover je dat nog niet hebt gedaan.

Aan alle voorwaarden voldoen

Bij alle eco-activiteiten moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Meestal zijn dit bovenwettelijke maatregelen. Het is van belang dat je aan deze voorwaarden voldoet. Anders kan RVO een eco-activiteit (deels) afkeuren, waardoor je mogelijk in een lagere klasse komt. Of zelfs helemaal geen eco-premie krijgt uitbetaald.

Intrekken eco-activiteit

Voldoe je niet aan bepaalde voorwaarden? Of voer je een opgegeven eco-activiteit helemaal niet uit? Dan kun je de eco-activiteit intrekken.

Definitieve aanvraag in najaar

In de periode van 15 oktober t/m 30 november vraag je jouw GLB-subsidies definitief aan. Dan moet je ook opgeven welke eco-activiteiten je daadwerkelijk hebt uitgevoerd. Op basis hiervan wordt, na controle, jouw eco-premie uitbetaald.

Ga, na het indienen van de GO, regelmatig na of je aan de voorwaarden van de opgegeven eco-activiteiten voldoet. Dien de juiste definitieve aanvraag in. Raadpleeg zo nodig jouw adviseur.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Fokke Rinzema

Fokke Rinzema

Assistent-accountant

Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Johan Betsema

Johan Betsema

Belastingmedewerker

Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Zelfstandig assistent accountant controlepraktijk
Vanuit Omnyacc in Control richten we ons met het team op de assurance werkzaamheden. Door een groeiend klantenbestand richten we ons op versterking binnen het team. Ben jij zelfstandig en klantgericht en heb je de ambitie om door te groeien? Ben je daarnaast op zoek naar een combinatie van controlewerkzaamheden, adviesopdrachten en managementondersteuning? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right