Als je je aanmeldt voor de eco-regeling dan moet je voor de betreffende percelen jouw geplande eco-activiteiten opgeven. In bepaalde situaties speelt ook de conditionaliteit-eis ‘niet-productief areaal’ een rol.
Je kunt de eco-activiteiten, die je van plan bent om uit te voeren, opgeven bij de betreffende percelen. Het ingevulde gewas bepaalt welke eco-activiteiten je in de GO kunt kiezen.
Na 15 mei kun je geen eco-activiteiten meer toevoegen. Je kunt wel opgegeven eco-activiteiten verkleinen of verwijderen. Het advies is dan ook jouw eco-activiteiten ‘ruim‘ op te geven. Bij de definitieve aanvraag van jouw eco-premie (in periode 15 oktober t/m 30 november) geef je de eco-activiteiten op die je eerder hebt aangemeld en daadwerkelijk hebt uitgevoerd.
Voer je de eco-activiteiten ‘overdag weiden’ of ‘dag en nacht weiden’ uit? Je geeft dit aan in het begin van de GO. Per perceel opgeven hoeft dan niet, echter door een omissie in de GO wordt de weidegang dan niet in het overzicht eco-regeling meegenomen.
Zet je de eco-activiteiten ‘Kruidenrijke bufferstroken’ en/of ‘Groene braak’ in? En heb je vrijstelling voor ‘niet-productief areaal’ (GLMC 8)? Dan mag je de waarde van de eco-activiteiten niet meetellen als je nog geen 4% niet-productief areaal hebt. RVO maakt deze berekening op basis van jouw opgave. Je moet daardoor in de GO aangeven welke elementen je inzet als ‘niet-productief areaal’. Hiervoor moet je, bij het onderdeel ‘Conditionaliteiten’, kiezen voor de optie: ‘Ik vul een deel van mijn grond in als niet-productief’.
Met een ‘ruime’ opgave scoor je, volgens de GO, gunstig op de ecoregeling. Laat jouw adviseur de ‘werkelijke’ situatie doorrekenen!
Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde artikelen: