Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

9 maart 2023

Agro: invoer conditionaliteit en eco-regeling

Als je je aanmeldt voor de eco-regeling dan moet je voor de betreffende percelen jouw geplande eco-activiteiten opgeven. In bepaalde situaties speelt ook de conditionaliteit-eis ‘niet-productief areaal’ een rol.

Opgeven eco-activiteiten

Je kunt de eco-activiteiten, die je van plan bent om uit te voeren, opgeven bij de betreffende percelen. Het ingevulde gewas bepaalt welke eco-activiteiten je in de GO kunt kiezen.

‘Ruim’ opgeven

Na 15 mei kun je geen eco-activiteiten meer toevoegen. Je kunt wel opgegeven eco-activiteiten verkleinen of verwijderen. Het advies is dan ook jouw eco-activiteiten ‘ruim‘ op te geven. Bij de definitieve aanvraag van jouw eco-premie (in periode 15 oktober t/m 30 november) geef je de eco-activiteiten op die je eerder hebt aangemeld en daadwerkelijk hebt uitgevoerd.

Eco-activiteit ‘verlengde weidegang’ als bedrijfsactiviteit opgeven

Voer je de eco-activiteiten ‘overdag weiden’ of ‘dag en nacht weiden’ uit? Je geeft dit aan in het begin van de GO. Per perceel opgeven hoeft dan niet, echter door een omissie in de GO wordt de weidegang dan niet in het overzicht eco-regeling meegenomen.

Soms niet-productief areaal opgeven

Zet je de eco-activiteiten ‘Kruidenrijke bufferstroken’ en/of ‘Groene braak’ in? En heb je vrijstelling voor ‘niet-productief areaal’ (GLMC 8)? Dan mag je de waarde van de eco-activiteiten niet meetellen als je nog geen 4% niet-productief areaal hebt. RVO maakt deze berekening op basis van jouw opgave. Je moet daardoor in de GO aangeven welke elementen je inzet als ‘niet-productief areaal’. Hiervoor moet je, bij het onderdeel ‘Conditionaliteiten’, kiezen voor de optie: ‘Ik vul een deel van mijn grond in als niet-productief’.

Met een ‘ruime’ opgave scoor je, volgens de GO, gunstig op de ecoregeling. Laat jouw adviseur de ‘werkelijke’ situatie doorrekenen!

Tot slot

Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde artikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Overdragen

Overdragen

Begin op tijd met de voorbereidingen want het verkoopklaar maken van jouw onderneming neemt enkele jaren in beslag.
Duurzame inzetbaarheid/verzuim

Duurzame inzetbaarheid/verzuim

Met duurzame inzetbaarheid en verzuimmanagement voorkom, beheers en dring je verzuim terug.
iMUIS by King

iMUIS by King

Met iMUIS by King heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lonenspecial 2023

Lonenspecial 2023

Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2022 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Snelstart

Snelstart

SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.