9 maart 2023

Agro: invoer conditionaliteit en eco-regeling

Als je je aanmeldt voor de eco-regeling dan moet je voor de betreffende percelen jouw geplande eco-activiteiten opgeven. In bepaalde situaties speelt ook de conditionaliteit-eis ‘niet-productief areaal’ een rol.

Opgeven eco-activiteiten

Je kunt de eco-activiteiten, die je van plan bent om uit te voeren, opgeven bij de betreffende percelen. Het ingevulde gewas bepaalt welke eco-activiteiten je in de GO kunt kiezen.

‘Ruim’ opgeven

Na 15 mei kun je geen eco-activiteiten meer toevoegen. Je kunt wel opgegeven eco-activiteiten verkleinen of verwijderen. Het advies is dan ook jouw eco-activiteiten ‘ruim‘ op te geven. Bij de definitieve aanvraag van jouw eco-premie (in periode 15 oktober t/m 30 november) geef je de eco-activiteiten op die je eerder hebt aangemeld en daadwerkelijk hebt uitgevoerd.

Eco-activiteit ‘verlengde weidegang’ als bedrijfsactiviteit opgeven

Voer je de eco-activiteiten ‘overdag weiden’ of ‘dag en nacht weiden’ uit? Je geeft dit aan in het begin van de GO. Per perceel opgeven hoeft dan niet, echter door een omissie in de GO wordt de weidegang dan niet in het overzicht eco-regeling meegenomen.

Soms niet-productief areaal opgeven

Zet je de eco-activiteiten ‘Kruidenrijke bufferstroken’ en/of ‘Groene braak’ in? En heb je vrijstelling voor ‘niet-productief areaal’ (GLMC 8)? Dan mag je de waarde van de eco-activiteiten niet meetellen als je nog geen 4% niet-productief areaal hebt. RVO maakt deze berekening op basis van jouw opgave. Je moet daardoor in de GO aangeven welke elementen je inzet als ‘niet-productief areaal’. Hiervoor moet je, bij het onderdeel ‘Conditionaliteiten’, kiezen voor de optie: ‘Ik vul een deel van mijn grond in als niet-productief’.

Met een ‘ruime’ opgave scoor je, volgens de GO, gunstig op de ecoregeling. Laat jouw adviseur de ‘werkelijke’ situatie doorrekenen!

Tot slot

Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde artikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

IT-auditor
Een interessante functie op het snijvlak van audit, finance en IT. Boordevol vrijheid, uitdagingen, verantwoordelijkheid en klantcontact!
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Junior Aangiftemedewerker
Belastingadviseur Vincent gaat je alle fijne kneepjes van het vak leren. Zo draag jij actief bij aan de ontwikkeling van de fiscale praktijk.
Lees verder
arrow right
Uitspraak hogere boete bij zwaardere auto
Wanneer je je voertuig op de openbare weg gebruikt, dien je motorrijtuigenbelasting te betalen. Als je dit niet doet, riskeer je een naheffing en boete. De boete wordt berekend op basis van de hoogte van de naheffing. Is dit rechtvaardig?
Lees verder
arrow right
Bezwaar maken tegen je definitieve aanslag IB 2023?
Zelfs als je alleen bank- en spaartegoeden in box 3 hebt, kan het verstandig zijn om bezwaar te maken tegen de definitieve aanslag inkomstenbelasting 2023. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je werkelijke rendement veel lager is dan het forfaitaire rendement, of als je een beroep wilt doen op strijdigheid met Europees recht.
Lees verder
arrow right