9 maart 2023

Agro: invoer conditionaliteit en eco-regeling

Als je je aanmeldt voor de eco-regeling dan moet je voor de betreffende percelen jouw geplande eco-activiteiten opgeven. In bepaalde situaties speelt ook de conditionaliteit-eis ‘niet-productief areaal’ een rol.

Opgeven eco-activiteiten

Je kunt de eco-activiteiten, die je van plan bent om uit te voeren, opgeven bij de betreffende percelen. Het ingevulde gewas bepaalt welke eco-activiteiten je in de GO kunt kiezen.

‘Ruim’ opgeven

Na 15 mei kun je geen eco-activiteiten meer toevoegen. Je kunt wel opgegeven eco-activiteiten verkleinen of verwijderen. Het advies is dan ook jouw eco-activiteiten ‘ruim‘ op te geven. Bij de definitieve aanvraag van jouw eco-premie (in periode 15 oktober t/m 30 november) geef je de eco-activiteiten op die je eerder hebt aangemeld en daadwerkelijk hebt uitgevoerd.

Eco-activiteit ‘verlengde weidegang’ als bedrijfsactiviteit opgeven

Voer je de eco-activiteiten ‘overdag weiden’ of ‘dag en nacht weiden’ uit? Je geeft dit aan in het begin van de GO. Per perceel opgeven hoeft dan niet, echter door een omissie in de GO wordt de weidegang dan niet in het overzicht eco-regeling meegenomen.

Soms niet-productief areaal opgeven

Zet je de eco-activiteiten ‘Kruidenrijke bufferstroken’ en/of ‘Groene braak’ in? En heb je vrijstelling voor ‘niet-productief areaal’ (GLMC 8)? Dan mag je de waarde van de eco-activiteiten niet meetellen als je nog geen 4% niet-productief areaal hebt. RVO maakt deze berekening op basis van jouw opgave. Je moet daardoor in de GO aangeven welke elementen je inzet als ‘niet-productief areaal’. Hiervoor moet je, bij het onderdeel ‘Conditionaliteiten’, kiezen voor de optie: ‘Ik vul een deel van mijn grond in als niet-productief’.

Met een ‘ruime’ opgave scoor je, volgens de GO, gunstig op de ecoregeling. Laat jouw adviseur de ‘werkelijke’ situatie doorrekenen!

Tot slot

Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde artikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Dashboarding: tijdig bijsturen
Met een online dashboard heb je altijd en overal inzichtelijk hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Door de financiële visuele samenvatting zie je dit in één oogopslag. Dit maakt het tijdig bijsturen een stuk makkelijker waardoor je sneller kunt schakelen.
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
WNT-controle
Ben je een (semi-)publieke instelling en val je onder de wet normering topinkomens (WNT)? Wij kunnen de accountantscontrole volgens het WNT-protocol uitvoeren en je van de benodigde verklaring voorzien.
Lees verder
arrow right
LIV vervalt en afname LKV ouderen vanaf 2025
De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel goedgekeurd dat het lage-inkomensvoordeel beëindigt vanaf 2025 en het loonkostenvoordeel voor oudere werknemers vanaf datzelfde jaar geleidelijk afbouwt.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right