9 maart 2023

Agro: percelen aangeven in ‘Mijn percelen’

Het is noodzakelijk om ‘Mijn percelen’ bij te werken voordat je de GO invult. Landschapselementen worden als aparte ‘percelen’ toegevoegd. Dit geldt ook voor bufferstroken als je deze apart intekent.

Aanpassen aan BGT-grenzen

Diverse bedrijven hebben de gewaspercelen nog niet aangepast op de BGT-grenzen die RVO hanteert. Speelt dit ook bij jou? Dan is het verstandig eerst jouw gewaspercelen te controleren en zo nodig aan te passen.

Eerst ‘oude’ randen en elementen verwijderen

Moet je perceelsgrenzen aanpassen? Dan sluiten eerder ingevoerde randen en landschapselementen waarschijnlijk niet netjes aan de nieuwe grenzen. Is dat het geval, dan is het advies om deze randen/elementen eerst te verwijderen, vervolgens de perceelsgrenzen aan te passen en daarna weer toe te voegen.

Unieke en herkenbare naamgeving percelen

Voordat je landschapselementen (inclusief sloten) toevoegt, is het verstandig om ieder perceel een unieke naam te geven. De elementen die je daarna toevoegt krijgen dan dezelfde naam. Ons advies is om een ‘tekst’ aan de naam toe te voegen voor de ‘herkenbaarheid’ van het element.

Overnemen landschapselementen en afknippen sloten

Je kunt landschapselementen toevoegen via de nieuwe knop onder het menu ‘Toevoegen’: ‘Overname landschapselementen’. Voeg je een sloot toe? En heb je alleen de helft van de sloot in beheer? Dan kun je de sloot ‘Afknippen op de kadastrale grens’ of ‘Splitsen op de middenlijn’.

Intekenen bufferstrook vanuit kaartlaag

Wil je een bufferstrook apart intekenen? Dan kun je kiezen voor ‘Bewerken perceel’ en daarna ‘Overnemen bufferstrook’.

Vaak intekenen rand overzichtelijker

Heb je percelen met diverse dammen in de sloot? Dat heb je te maken met meerdere afzonderlijke bufferstroken. Als je deze intekent krijg je ‘veel’ extra percelen. Je kunt er ook voor kiezen om een rand, met de juiste breedte, in te tekenen. Dit intekenen van de rand is sowieso aan de orde als je de rand wil inzaaien of als de intekening van RVO volgens jou niet klopt.

Bij het intekenen van sloten en bufferstroken spelen diverse zaken. Raadpleeg jouw adviseur als je hier vagen over hebt.

Tot slot

Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde artikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Starten
Als startende ondernemer komt er ontzettend veel op je af waar je niet altijd kennis van hebt. Graag zetten wij samen met jou de eerste stap tot succes!
Lees verder
arrow right
Lagere WW-premie vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 wordt de huidige grens voor een lage WW-premie bij een werknemer waar meer dan 30% wordt verloond, verlaagd van 35 uur per week naar 30 uur per week. Dit bevordert de interne wendbaarheid en draagt bij aan een lastenverlaging voor bedrijven.
Lees verder
arrow right
Gido Overgoor

Gido Overgoor

Assistent-accountant

Can Irak

Can Irak

Assistent-accountant

Aandelenbelasting in familiebedrijven: vermogensaanwasbelasting
Aandelen in familiebedrijven zullen binnenkort ook onderhevig zijn aan de vermogensaanwasbelasting. Voorheen was het voorstel om ze te belasten met de vermogenswinstbelasting. Er bestaat echter aanzienlijke twijfel over de haalbaarheid van het toekomstige box 3-stelsel, mogelijk zelfs in 2027.
Lees verder
arrow right