Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

9 maart 2023

Agro: indienen Gecombineerde opgave

Begin tijdig met het invullen van de Gecombineerde opgave 2023. Je kunt deze t/m 15 mei indienen via mijn.rvo.nl. Het belang is groot en het is dit jaar veel werk!

Inhoud GO en nieuwe onderdelen

De GO bestaat uit de Landbouwtelling, aanvraag GLB-subsidies en vragen over ‘Mest’. Mede door het nieuwe GLB zijn diverse onderdelen gewijzigd. Daarnaast worden behoorlijk wat extra vragen gesteld voor de Europese landbouwtelling.

GLB-subsidies

Je kunt jouw bedrijf aanmelden voor de basispremie en de eco-regeling. Daarnaast kun je de volgende subsidies aanvragen: ‘Brede weersverzekering’, ‘Toeslag Jonge landbouwers’ en ‘Behoud van zeldzame landbouwhuisdieren’. De graasdierpremie is vervallen.

Nieuwe onderdelen

Onderstaande onderdelen zijn nieuw in de GO:

 • Extra vragen voor de Europese landbouwtelling
 • Conditionaliteit: opgave niet-productief areaal (indien van toepassing)
 • Eco-regeling en eco-activiteiten
 • Areaal voor ‘mest’, excl. bufferstroken

‘Mijn percelen’ inclusief landschapselementen en bufferstroken

Voordat je de GO invult moet jouw perceelsregistratie in orde zijn. Zoals gebruikelijk moet je de percelen, die je in gebruik hebt, registreren en zo nodig bijwerken. Daarbij geef je het gewas op dat je gaat telen. Nieuw is dat je nu ook jouw subsidiabele landschapselementen (onder andere sloten) intekent. Deze elementen moet je in gebruik of beheer hebben.

Verplichte bufferstroken in ‘Mijn percelen’

RVO heeft in ‘Mijn percelen’ een kaartlaag met de bufferstroken toegevoegd. Teel je op een bufferstrook hetzelfde gewas als de hoofdteelt op het perceel? Dan hoef je de bufferstrook niet apart in te tekenen. Om verschillende redenen kan het zinvol zijn om dit wel te doen. Raadpleeg jouw adviseur voor de details.

Mede door de vele veranderingen in regelgeving (‘mest’ en GLB) is het aanpassen van ‘Mijn percelen’ en het invullen van de GO ‘een hele klus’. Heb je hierbij hulp nodig? Maak dan tijdig een afspraak.


Tot slot

Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde artikelen:

  Speciaal voor jou

  UITGELICHT

  Junior Belastingadviseur

  Junior Belastingadviseur

  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • studerend/afgerond WO Fiscale Economie
  Lonenspecial 2023

  Lonenspecial 2023

  Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2022 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
  Tellen structurele overuren en toeslagen mee bij vakantieloon?

  Tellen structurele overuren en toeslagen mee bij vakantieloon?

  20-03-2023

  Een werknemer heeft jaarlijks recht op minimaal viermaal zijn wekelijkse arbeidsduur aan wettelijke vakantiedagen, met behoud van loon. Een werkgever moet bij het 'vakantieloon', onder voorwaarden, ook rekening houden met overuren en toeslagen. Dit oordeelde het Gerechtshof Den Haag.
  Duurzame inzetbaarheid/verzuim

  Duurzame inzetbaarheid/verzuim

  Met duurzame inzetbaarheid en verzuimmanagement voorkom, beheers en dring je verzuim terug.
  iMUIS by King

  iMUIS by King

  Met iMUIS by King heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
  Stabiliseren/reorganiseren

  Stabiliseren/reorganiseren

  Dit is het moment om jouw organisatie een spiegel voor te houden. Samen stellen wij jouw processen scherp voor de volgende stap.