9 maart 2023

Agro: indienen Gecombineerde opgave

Begin tijdig met het invullen van de Gecombineerde opgave 2023. Je kunt deze t/m 15 mei indienen via mijn.rvo.nl. Het belang is groot en het is dit jaar veel werk!

Inhoud GO en nieuwe onderdelen

De GO bestaat uit de Landbouwtelling, aanvraag GLB-subsidies en vragen over ‘Mest’. Mede door het nieuwe GLB zijn diverse onderdelen gewijzigd. Daarnaast worden behoorlijk wat extra vragen gesteld voor de Europese landbouwtelling.

GLB-subsidies

Je kunt jouw bedrijf aanmelden voor de basispremie en de eco-regeling. Daarnaast kun je de volgende subsidies aanvragen: ‘Brede weersverzekering’, ‘Toeslag Jonge landbouwers’ en ‘Behoud van zeldzame landbouwhuisdieren’. De graasdierpremie is vervallen.

Nieuwe onderdelen

Onderstaande onderdelen zijn nieuw in de GO:

  • Extra vragen voor de Europese landbouwtelling
  • Conditionaliteit: opgave niet-productief areaal (indien van toepassing)
  • Eco-regeling en eco-activiteiten
  • Areaal voor ‘mest’, excl. bufferstroken

‘Mijn percelen’ inclusief landschapselementen en bufferstroken

Voordat je de GO invult moet jouw perceelsregistratie in orde zijn. Zoals gebruikelijk moet je de percelen, die je in gebruik hebt, registreren en zo nodig bijwerken. Daarbij geef je het gewas op dat je gaat telen. Nieuw is dat je nu ook jouw subsidiabele landschapselementen (onder andere sloten) intekent. Deze elementen moet je in gebruik of beheer hebben.

Verplichte bufferstroken in ‘Mijn percelen’

RVO heeft in ‘Mijn percelen’ een kaartlaag met de bufferstroken toegevoegd. Teel je op een bufferstrook hetzelfde gewas als de hoofdteelt op het perceel? Dan hoef je de bufferstrook niet apart in te tekenen. Om verschillende redenen kan het zinvol zijn om dit wel te doen. Raadpleeg jouw adviseur voor de details.

Mede door de vele veranderingen in regelgeving (‘mest’ en GLB) is het aanpassen van ‘Mijn percelen’ en het invullen van de GO ‘een hele klus’. Heb je hierbij hulp nodig? Maak dan tijdig een afspraak.


Tot slot

Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde artikelen:

    Speciaal voor jou

    UITGELICHT

    Crowdfunding
    Een alternatieve financieringsvorm? Presenteer jouw financieringswens optimaal door crowdfunding.
    Lees verder
    arrow right
    Sean Smook

    Sean Smook

    Assistent-accountant

    Ivo van der Oord

    Ivo van der Oord

    Belastingadviseur

    Impact van langere rentevaste periode
    Wanneer je een hypotheek afsluit, blijft de rente meestal gedurende een bepaalde periode vast. Na afloop daarvan kun je de rente opnieuw vastzetten tegen het actuele tarief. Wat gebeurt er als je dan kiest voor een langere rentevaste periode dan de resterende looptijd die je eerder had?
    Lees verder
    arrow right
    Exact
    Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
    Lees verder
    arrow right