9 maart 2023

Agro: derogatie data bekend

Onlangs zijn de regels voor derogatie gepubliceerd. Wil je derogatie aanvragen? Houdt rekening met onderstaande punten.

Uiterste datum 7 april

Dit jaar kun je t/m 7 april een derogatievergunning aanvragen bij RVO. Op deze datum moet je ook jouw bemestingsplan gereed hebben.

Geldigheid grondmonsters

Derogatiemonsters zijn vier jaar geldig. Zoals het nu lijkt zijn grondmonsters die gestoken zijn vanaf 1 februari 2019 geldig voor 2023. Moet je nieuwe grondmonsters steken? Dan moet de analyse uiterlijk 7 april bekend zijn. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je per max. 5 ha een grondmonster laat nemen. Dit geldt ook voor gestratificeerde monsters!

Lagere derogatienorm

De derogatienorm in 2023 is 240 of 220 kg N/ha (i.p.v. 250/230). De lagere norm geldt ook voor alle grondsoorten in de waterschappen ‘Noord-Hollands Noorderkwartier’, ‘Delfland’ en ‘Brabantse Delta’.

Geen derogatie voor bepaalde percelen, wel derogatie-eisen

Voor percelen, die liggen in een grondwaterbeschermingsgebied of Natura 2000-gebied, geldt de derogatienorm niet. Als je derogatie hebt, geldt voor deze percelen de norm van 170 kg N/ha. De percelen moeten wel bemonsterd zijn en tellen ook mee bij de bepaling van de 80%-graslandeis.

Naast de grondmonsters en het bemestingsplan moet je als derogatiebedrijf aan (veel) meer voorwaarden voldoen. Zorg dat je kennis neemt van de voorwaarden die voor jouw bedrijf gelden.

Tot slot

Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde artikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Elektronisch indienen van jaarrekeningen vereist vanaf 2025
Vanaf het boekjaar 2025 zijn alle rechtspersonen verplicht om hun jaarrekeningen digitaal te deponeren bij de Kamer van Koophandel.
Lees verder
arrow right
Applicatiebeheerder
Ben jij de persoon die altijd paraat staat om je collega's te helpen bij IT-vraagstukken en hen helpt om efficiënter te werken? Bij Omnyacc willen wij ons team uitbreiden met een applicatiebeheerder die niet alleen geïnteresseerd is in technologie, maar ook in het verbeteren van onze processen en het ondersteunen van onze teams. Met vestigingen verspreid over Den Helder, Heerhugowaard, Leeuwarden, Schagen en Texel bieden we een dynamische werkomgeving waarin jouw vaardigheden volledig tot hun recht kunnen komen. Wil jij deel uitmaken van ons team en meewerken aan het versterken van onze organisatie? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Lees verder
arrow right
Bedrijfsfinanciering
Op zoek naar een bedrijfsfinanciering? Een bankfinanciering maximaliseert je slagingskans. 
Lees verder
arrow right