17 oktober 2022

De voorwaarden van de TEK bekend

De voorwaarden rond de tegemoetkoming energiekosten (TEK) zijn bekend. De regeling is in het leven geroepen om energie-intensieve mkb-bedrijven financieel te ondersteunen vanwege de huidige hoge energieprijzen. De TEK gaat gelden vanaf 1 november 2022, maar zal waarschijnlijk pas in het tweede kwartaal van 2023 worden opengesteld.

Minimum energieverbruik

Omdat de TEK alleen bedoeld is voor energie-intensieve mkb-bedrijven, moeten de energiekosten van een bedrijf minstens 12,5% van de omzet bedragen. Ook moet het jaarlijks verbruik minstens 5.000 kuub gas of 50.000 kWh elektriciteit zijn. Een bedrijf mag verder maximaal 250 werknemers in dienst hebben om voor de TEK in aanmerking te kunnen komen.

Hoeveel compensatie?

Bedrijven die voor de TEK in aanmerking komen, krijgen 50% van de energiekosten vergoed boven een vastgestelde drempelprijs. Die drempelprijs bedraagt voor gas € 1,19 per kuub en voor elektriciteit € 0,35 per kWh. De compensatie bedraagt maximaal € 160.000. Voor landbouwbedrijven, zoals tuinders, geldt een maximum van € 62.000.

Let op!

De TEK gaat met terugwerkende kracht gelden voor de periode 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.

Uitvoering via RVO

De uitvoering van de TEK komt in handen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De regeling zal waarschijnlijk pas in het tweede kwartaal van 2023 worden opengesteld. Totdat de TEK is opengesteld, zal coulant worden omgegaan met ondernemers die een verzoek voor uitstel van betaling van belastingen indienen. Ook is afgesproken dat tot die tijd banken sneller en soepeler om zullen gaan met aanvragen voor liquiditeiten.

Naast energieplafond

De TEK is specifiek bedoeld voor energie-intensieve mkb-bedrijven. De regeling komt dan ook naast het ingestelde energieplafond waarvan vooral huishoudens, zzp’ers en kleine kantoren zullen profiteren.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) voor mkb
Heb je een energie-intensief mkb-bedrijf? Het kabinet wil deze bedrijven ondersteunen met de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). Voor consumenten en kleinere mkb-bedrijven die geen grootverbruiker zijn van energie wordt een andere regeling getroffen.
Lees verder
arrow right
Vanaf november 2022 lagere energierekening voor huishoudens en kleinverbruikers
Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers, zoals winkeliers en verenigingen. Voor november en december ontvangen huishoudens een vaste korting op de energierekening van € 190 per maand.
Lees verder
arrow right
Verhoging aftrek verblijfkosten eigen rijders
Ondernemers in de transportsector die zelf meerdaagse internationale ritten maken, hebben de mogelijkheid om een vast bedrag aan verblijfskosten af te trekken van de winst. Voor het jaar 2024 is dit bedrag, net als vorig jaar, aanzienlijk verhoogd. De stijging komt neer op € 3,00 per dag, waardoor het bedrag nu € 48,00 per dag bedraagt in plaats van € 45,00 per dag.
Lees verder
arrow right
Tweede Kamer keurt Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven goed
Het wetsvoorstel Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven is goedgekeurd. Het maakt het mogelijk voor de overheid om niet-vitale Nederlandse bedrijven te waarschuwen over digitale kwetsbaarheden en beveiligingslekken.
Lees verder
arrow right