27 augustus 2024

Vraag vóór 1 september je toeslag voor 2023 aan!

Als je in 2023 recht had op zorgtoeslag, huurtoeslag of kindgebonden budget, dien je je aanvraag uiterlijk 1 september 2024 in. Aanvragen die na deze datum worden ingediend, worden doorgaans afgewezen.

Uitzondering

Dit is alleen anders als jij of jouw toeslagpartner uitstel hebt gekregen voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting. Je kunt de toeslagen dan nog aanvragen totdat het uitstel afloopt.

Let op!

Voor de kinderopvangtoeslag geldt een andere regeling, deze toeslag moet je zo snel mogelijk aanvragen. Dit betekent binnen drie maanden nadat je er recht op krijgt!

Recht op toeslag?

Je kunt op de site van de Dienst Toeslagen checken of je recht hebt op een toeslag. Je kunt hier ook een proefberekening maken, zodat je kunt zien op welk bedrag aan toeslag je recht hebt.

Ten onrechte geen aanvraag

In de praktijk blijkt dat vele duizenden rechthebbenden op een toeslag, deze toeslag niet aanvragen. Het betreft zo’n 10% van alle huishoudens die er recht op hebben. De redenen dat de toeslagen niet worden aangevraagd zijn onduidelijk.

Mijn Toeslagen

De overheid doet er alles aan om het aanvragen van toeslagen zo eenvoudig mogelijk te houden. Aanvragen kan digitaal met behulp van DigiD via Mijn Toeslagen. Je kunt hier ook jouw gegevens wijzigen als dat nodig is.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Automatische aanpassing van toeslagen bij wijzigingen
Iedereen die recht heeft op een toeslag, moet zelf wijzigingen doorgeven als er iets verandert dat invloed kan hebben op de hoogte van de toeslag. Omdat dit niet altijd voldoende gebeurt, start de Belastingdienst een proef waarbij toeslagen automatisch worden aangepast wanneer dat nodig is.
Lees verder
arrow right
Kinderopvangtoeslag mogelijk hoger in 2025
Het kabinet overweegt om vanaf 2025 een extra verhoging van de kinderopvangtoeslag voor bepaalde inkomens door te voeren. Deze aanpassing komt bovenop de reguliere indexatie van de toeslag om inflatie tegen te gaan. Het definitieve voorstel dient nog goedgekeurd te worden door zowel de Tweede als de Eerste Kamer.
Lees verder
arrow right
Huurtoeslag: Extra reparatie koopkracht
Dit jaar wordt de eigen bijdrage voor huurtoeslag opnieuw verlaagd, ditmaal met meer dan € 36 per jaar. Sinds 1 januari 2024 was de eigen bijdrage al met meer dan € 30 verlaagd.
Lees verder
arrow right