21 mei 2025

Vraag vóór 1 juli uitzondering bij grensoverschrijdend werken aan

Werknemers die in een ander EU-land wonen en voor een Nederlandse werkgever werken, maar deels thuis in hun woonland werken, kunnen verplicht worden om zich sociaal te verzekeren in hun woonland. Zij kunnen echter bij de SVB een uitzondering aanvragen, zodat zij toch in Nederland sociaal verzekerd blijven. Om deze regeling vanaf 1 juli 2023 van kracht te laten zijn, moeten zij vóór 1 juli 2024 actie ondernemen.

Europese aanwijsregels

Waar een werknemer sociaal verzekerd is, wordt bepaald door Europese aanwijsregels. Voor de sociale verzekeringen geldt als hoofdregel dat een werknemer sociaal verzekerd is in het land waar hij werkt. Werkt de werknemer echter ook in zijn woonland, dan is hij sociaal verzekerd in het woonland als hij 25% of meer van zijn totale werktijd in het woonland werkt.

Let op!

Dit kan betekenen dat een werknemer die twee van de vijf dagen thuis in zijn woonland werkt, sociaal verzekerd is in dat woonland.

Uitzondering bij verzoek

Deze werknemers kunnen bij de SVB om een uitzonderingspositie vragen. Ze zijn dan, in afwijking van de Europese aanwijsregels, sociaal verzekerd in Nederland in plaats van in hun woonland.
De belangrijkste voorwaarden voor deze uitzonderingspositie zijn dat de werknemer buiten Nederland woont en alleen voor een in Nederland gevestigde werkgever of werkgevers werkt. Verder moet deze werknemer tussen de 25 en 50% van de totale werktijd in zijn woonland telewerken.

Terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2023

Tot 1 juli 2023 golden in verband met de coronacrisis een tijdelijke uitzonderingspositie. In de coronatijd werkten veel werknemers thuis, maar konden ze door de uitzonderingspositie toch in Nederland sociaal verzekerd blijven. Vanaf 1 juli 2023 is deze tijdelijke uitzonderingspositie vervallen en vervangen door de hiervoor beschreven uitzonderingspositie.

Voldoe je aan de voorwaarden van deze uitzonderingspositie en wil je vanaf 1 juli 2023 sociaal verzekerd blijven in Nederland, dan kun je nog uiterlijk 30 juni 2024 vragen om de uitzonderingspositie. Deze uitzonderingspositie kan dan terugwerkende kracht krijgen tot maximaal 1 juli 2023.

Let op!

Voorwaarde hierbij is dat je gedurende deze tijd alleen in Nederland sociale verzekeringspremies betaalt.

Vanaf 1 juli 2024 nog maximaal 3 maanden terugwerkende kracht

Vraag je vanaf 1 juli 2024 om de uitzonderingspositie, dan wordt deze maximaal voor drie maanden met terugwerkende kracht verleend. Voorwaarde hierbij is ook dat je in die tijd alleen in Nederland sociale verzekeringspremies betaalt.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Dennis de Visser

Dennis de Visser

Assistent-accountant

Update lonenspecial 2022
In de update van de lonenspecial 2022 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. 
Lees verder
arrow right
Beoordelen jaarrekening
Een beoordelingsverklaring kan de oplossing zijn als je meer behoefte hebt aan zekerheid. Daarnaast kun je bij ons terecht voor de verplichte beoordeling. 
Lees verder
arrow right
Vakantiewoning en fiscus 2024
Als je in Nederland een vakantiewoning op het oog hebt, krijg je te maken met fiscale regels rondom de aankoop en het gebruik ervan. Hierbij kun je denken aan de inkomstenbelasting, waaronder de box 3-heffing, de onroerendezaakbelasting en mogelijk ook de overdrachtsbelasting, omzetbelasting en forensenbelasting. Houd er rekening mee dat vooral de heffing in box 3 over je vermogen, waaronder een vakantiewoning, de komende jaren zal veranderen. Of dit positief of negatief voor je uitpakt, hangt af van de omstandigheden en is deels nog onbekend.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial
In de update van de lonenspecial 2020 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op. 

Lees verder
arrow right