22 augustus 2023

Waskosten fiscaalvrij vergoeden? 

Hoe zit het als een van jouw werknemers bereid is om de was van jouw bedrijf, zoals handdoeken, thuis te reinigen. Mag je deze werknemer dan een fiscaalvrije vergoeding betalen? En zo ja hoeveel?

Intermediaire kosten

Waskosten zijn aan te merken als zogenaamde intermediaire kosten. Dit zijn kosten van de werkgever die de werknemer zolang voor zijn rekening neemt. Deze kosten zijn belastingvrij te vergoeden. Je hoeft ze derhalve niet onder te brengen in de werkkostenregeling.

Werkelijk bedrag

Welk bedrag je als kosten mag vergoeden, hangt af van de omstandigheden. Moet er bijvoorbeeld gewassen worden op 90 of op 40 graden, en hoe vaak? Je mag het werkelijke bedrag van de kosten vergoeden, dus hiermee moet je zo goed mogelijk rekening houden. Uiteraard mag je naast de kosten van water, energie en wasmiddel ook een deel van de afschrijvingskosten en het onderhoud van de wasmachine vergoeden.

Richtlijnen Nibud

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft richtlijnen ontwikkeld voor de kosten van dergelijke wasbeurten. Deze richtlijnen zou je ook mogen hanteren voor een onbelaste vergoeding voor jouw werknemer (bron: NIBUD, aug 2023):

Voor een wasbeurt betaal je water, wasmiddel en de afschrijving en onderhoud van de wasmachine. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie er wordt verbruikt.

Een was op 90 graden komt neer op € 1,67, een was op 60 graden € 1,26, bij 40 graden € 1,09 en bij 30 graden ben je € 0,93 aan totale kosten kwijt.

Let op!

Bij de berekening is het NIBUD uitgegaan van de energietarieven die gelden onder het prijsplafond. Heb je een hoger verbruik dan 2.900 kWh per jaar, dan kunnen ook de kosten van wassen hoger liggen.

Hogere kosten?

Ben je echter van mening dat deze richtlijnen in jouw geval de kosten onvoldoende dekken, bijvoorbeeld omdat jouw werknemer duidelijk meer betaalt aan energie, dan kun je van de richtlijnen afwijken. Je moet dit dan wel zo goed mogelijk kunnen onderbouwen.

Vaste vergoeding mogelijk?

Je kunt de kosten eventueel ook via een vaste vergoeding aan jouw werknemer betalen. Je hoeft dan niet iedere maand precies te berekenen hoeveel je jouw werknemer mag vergoeden. Je moet dan wel voldoen aan de hiervoor geldende voorwaarden. De belangrijkste is dat je vooraf een onderzoek moet doen naar de werkelijk gemaakte kosten, zodat jouw vergoeding hiermee overeenkomt.

Let op!

Het doen van onderzoek hoeft alleen niet als je de vergoeding al betaalde voordat je de werkkostenregeling toepaste, de werkelijk gemaakte kosten toen al heeft onderzocht en er sindsdien geen wijzigingen zijn opgetreden.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Btw-vraagstukken
Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Arbeidsovereenkomsten
Arbeidsovereenkomsten zijn de basis van de samenwerkingen met jouw medewerkers.
Lees verder
arrow right
Assistent accountant controlepraktijk
Vanaf dag 1 aan de slag voor onze audit klanten, de kans om je RA-titel te halen en training on the job van onze ervaren specialisten. Klinkt te mooi om waar te zijn. Toch kan het!
Lees verder
arrow right
Estate planning
Onze estate planners maken een plan op maat om jouw vermogen zo gunstig mogelijk over te dragen. Zo heb jij (financiële) rust.
Lees verder
arrow right
AO/IB
Wil jij jouw organisatie ook beter beheren en sturen? Houdt dan jouw Administratieve Organisatie eens tegen het licht. We voorzien je van tips en adviezen om jouw bedrijfsvoering verder te verbeteren.
Lees verder
arrow right