24 december 2021

Werkkostenregeling en eindejaarsbonus

Geef je jouw personeel dit jaar een eindejaarsbonus? Check dan of je nog ruimte hebt in de werkkostenregeling. Hiermee kun je flink wat belasting besparen.

Vrije ruimte werkkostenregeling

Via de WKR kun je jouw werknemers belastingvrij allerlei zaken, zoals een kerstpakket maar ook een eindejaarsbonus, belastingvrij verstrekken. Je beschikt daarbij over een vrije ruimte die dit jaar tot een totale loonsom van € 400.000 3% bedraagt en over het meerdere 1,18%. Blijven jouw vergoedingen en verstrekkingen aan je personeel binnen deze vrije ruimte, dan betaal je ook als werkgever geen belasting.

Eindheffing

Schiet je wel over de vrije ruimte heen, dan betaal je als werkgever 80% eindheffing. Dat lijkt veel, maar als je een bonus gaat bruteren ben je vaak meer kwijt. Je betaalt dan naast belasting namelijk ook premies, bij een bonus binnen de WKR niet.

Gebruikelijkheidstoets

Je mag echter niet zomaar allerlei zaken belastingvrij via de werkkostenregeling vergoeden of verstrekken. Er geldt een gebruikelijkheidstoets, wat betekent dat de vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat in soortgelijke omstandigheden gebruikelijk is.

Tip!

De fiscus heeft aangegeven ervan uit te gaan dat een bedrag van maximaal € 2.400 per werknemer per jaar bij vergoedingen of verstrekkingen gebruikelijk is.

Ook voor de dga

Nu het jaar bijna voorbij is, is het daarom van belang te bekijken of er nog vrije ruimte over is en of je deze alsnog wilt besteden. Bijvoorbeeld aan een eindejaarsbonus. Een dga van een bv mag die ook aan zichzelf verstrekken en aan zijn partner als die ook in de bv werkzaam is.

Let op!

Houd je dit jaar vrije ruimte over, dan schuift deze niet door naar volgend jaar en ben je deze dus kwijt.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Werkkostenregeling in 2022
In 2020 en 2021 is de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) verruimd door de coronacrisis. In de Miljoenennota 2022 is gepresenteerd dat de vrije ruimte in 2022 weer beperkt wordt.
Lees verder
arrow right
Salarisadministratie
Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Lees verder
arrow right
Crowdfunding
Een alternatieve financieringsvorm? Presenteer jouw financieringswens optimaal door crowdfunding.
Lees verder
arrow right
Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Carolien van der Meer

Carolien van der Meer

Assistent-accountant

Zelfstandig assistent accountant controlepraktijk
Vanuit Omnyacc in Control richten we ons met het team op de assurance werkzaamheden. Door een groeiend klantenbestand richten we ons op versterking binnen het team. Ben jij zelfstandig en klantgericht en heb je de ambitie om door te groeien? Ben je daarnaast op zoek naar een combinatie van controlewerkzaamheden, adviesopdrachten en managementondersteuning? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right