Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

03 november 2017

Werk je met all-in arrangementen? Let op de btw!

Heb je een hotel en bedien je ook de zakelijke markt met voorzieningen als congressen, vergaderzalen, personeelsfeesten, seminars en bijeenkomsten. Met arrangementen en speciale acties kun je de aantrekkingskracht van jouw locatie verder bevorderen, maar let hierbij wel goed op de btw.

Houd daarbij de btw goed in het vizier zodat je niet achteraf een vervelende boete of naheffing van de belastingdienst krijgt. Vanwege de verschillende btw-tarieven is een fout snel gemaakt.

Een arrangement is bijvoorbeeld een driegangenmenu inclusief consumpties - wijn, bier of frisdrank voor een all-in- prijs per persoon. Of een vergaderarrangement met één vaste prijs voor de vergaderruimte, koffie, thee, lunchbuffet, driegangendiner en consumpties. Wanneer je als hotelondernemer all-in arrangementen verkoopt, zijn alle btw-tarieven van toepassing. Het aanbieden van eten en drinken in een restaurant valt onder het 6%-tarief. De verkoop van alcoholhoudende dranken is belast met het hoge btw-tarief van 21%. De verhuur van de zaal is vrijgesteld van btw.

Arrangementen in het restaurant

Bij arrangementen is het eten normaal gesproken belast met 6% btw, maar bier en wijn zijn belast met 21% btw. Jouw gast betaalt bijvoorbeeld een vaste prijs van € 25, waarvoor hij/ zij mag eten én frisdrank, bier en wijn bestellen.

Let op!

Wanneer je een arrangement verkoopt, moet je zorgvuldig bijhouden hoeveel alcoholische dranken daarbij worden geschonken. Over de alcoholische dranken moet je vervolgens 21% btw afdragen, en over de rest 6%.

Voorbeeld

Drinkt jouw gast die € 25 heeft betaald voor het arrangement twee wijntjes - die normaal verkocht worden voor € 2,50 - dan moet je daarover (21/121 x € 5) € 0,86 btw afdragen. Over de overige € 20 is (6/106 x € 20) = € 1,13 btw verschuldigd.

Voor jou als hotelondernemer vergt dit een nauwkeurige administratie. Vooraf kan met de Belastingdienst een mengtarief worden overeengekomen die standaard op de arrangementen wordt toegepast.

Tip:
Momenteel lopen er meerdere proefprocedures waarin gesteld wordt dat er bij de verkoop van een arrangement sprake is van één onsplitsbare prestatie waarop het 6% btw-tarief van toepassing is. In eerste instantie heeft de Rechtbank geoordeeld dat het 21% btw-tarief op alcoholische dranken terecht is toegepast. Er is hoger beroep ingesteld, zodat nu het Hof zal oordelen. Door ieder tijdvak bezwaar te maken tegen de eigen btw-aangifte, behoud je jouw rechten in geval inderdaad blijkt dat 6% op het gehele arrangement van toepassing is. Neem contact op met een adviseur om je hierbij te adviseren. 

Vergaderarrangementen

Bij het aanbieden van vergaderarrangementen geldt als uitgangspunt dat koffie, thee, etenswaar en de zaalhuur apart belast zijn. De verhuur van de zaal is vrijgesteld van btw, dranken en eten zijn belast met 6% btw en alcoholische dranken met 21% btw. Als ondernemer kun je op die manier te maken krijgen met verschillende btw-tarieven. Als de verhuur van de zalen plaatsvindt met de verrichting van aanvullende diensten, dan is er mogelijk sprake van een onsplitsbare prestatie voor de btw die niet als verhuur kwalificeert, maar als een volledige btw-belaste prestatie omdat een multifunctionele ruimte wordt verhuurd. Zeker als het gaat om nieuwbouw is het prettig belaste prestaties te verrichten in verband met het recht op aftrek van voorbelasting.

Voorbeeld

Ondernemer A verhuurt een ingerichte ruimte. Afhankelijk van de wensen van de klant wordt de ruimte met meubilair en andere voorwerpen ingericht. De ruimte bevat een beamer en geluidsapparatuur voor het houden van presentaties. Daarnaast wordt de ruimte schoongemaakt door A en verzorgt A de catering. De huur van de ruimte wordt niet apart op de factuur vermeld. 20% van de vergoeding is toe te rekenen aan de huur van de ruimte, en 80% aan de overige prestaties van A. Er is sprake van de verhuur van een multifunctionele ruimte, die volledig belast is met btw.

Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen.

Medewerker Pensioen en Inkomen

Medewerker Pensioen en Inkomen

  • Leeuwarden
  • 32-40 uur
  • HBO werk- en denkniveau
Marco Keizer

Marco Keizer

Belastingadviseur | MT

Jan Schipper

Jan Schipper

Registeraccountant

Exact

Exact

Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen