4 mei 2022

Wetsvoorstel: 0% btw op zonnepanelen woningen

Het kabinet heeft voorgesteld dat vanaf 2023 de levering en installatie van zonnepanelen op of bij woningen vrij van btw wordt gesteld. Dit vermindert de administratieve lasten voor particulieren rond het terugvragen van btw. 


Groen licht EU

Eerder al gaf de EU groen licht voor de invoering van een btw-nultarief op zonnepanelen op woningen. Ondanks de plannen is de invoering hiervan in Nederland nog onzeker en onder meer afhankelijk van de budgettaire effecten. Ook vindt er eerst nog een internetconsultatie plaats.

Terugvragen btw

Particulieren kunnen nu de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen door zich aan te melden als ondernemer. Dit is mogelijk omdat ze ook energie terugleveren aan de elektriciteitsmaatschappij.

Administratieve rompslomp

In praktijk blijken nog veel particulieren de btw niet terug te vragen, vooral vanwege de ermee samenhangende administratieve rompslomp. Ook voor de Belastingdienst leidt de huidige regeling tot veel extra werk.

Niet alleen particulieren

De verlaging van het btw-tarief naar 0% gaat niet alleen gelden voor particulieren, maar betreft alle zonnepanelen die op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen worden geplaatst. Het is nog niet duidelijk hoe dit precies wordt gedefinieerd voor panden die zowel als bedrijfspand als woning worden gebruikt.

Let op!

Het betreft een wetsvoorstel onder voorbehoud. En ook de Tweede en Eerste Kamer moeten nog akkoord gaan. Wij volgen uiteraard het nieuws en zullen je informeren zodra er meer bekend is.

Social media
Volg je omnyacc al?

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Aftrek btw op woning met zonnepanelen?
Heb je zonnepanelen op je woning? Dan is de btw op deze zonnepanelen in beginsel aftrekbaar. Of de btw op de woning zelf door de plaatsing van de zonnepanelen ook aftrekbaar is, is nog maar de vraag oordeelt de Hoge Raad.
Lees verder
arrow right
Afschrijvingstermijn zonnepanelen
Zonnepanelen bestaan nog relatief kort. Voor u als ondernemer is bij een investering in zonnepanelen van belang wat eigenlijk de afschrijvingstermijn is. En wat betekent deze termijn voor uw herinvesteringsreserve?
Lees verder
arrow right
De Klimop
Van crisishulp tot langdurig verblijf voor kinderen die geïndiceerd zijn met een psychische kwetsbaarheid. Dat biedt De Klimop kinderen van 7 jaar tot en met 18+ sinds 2018. Een unieke zorgbelevening daar staan Jack Bakker (38 jaar) en zijn team van 50 zorgprofessionals voor.
Lees verder
arrow right
Mireille Bleijendaal-Peeters

Mireille Bleijendaal-Peeters

Managementassistente

Arbodienstverlening
Hoe ga jij om met verzuim? Bij Omnyacc ben je aan het juiste adres voor een gezonde organisatie. Alle specialisten onder één dak.
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right