Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

4 mei 2022

Wetsvoorstel: 0% btw op zonnepanelen woningen

Het kabinet heeft voorgesteld dat vanaf 2023 de levering en installatie van zonnepanelen op of bij woningen vrij van btw wordt gesteld. Dit vermindert de administratieve lasten voor particulieren rond het terugvragen van btw. 


Groen licht EU

Eerder al gaf de EU groen licht voor de invoering van een btw-nultarief op zonnepanelen op woningen. Ondanks de plannen is de invoering hiervan in Nederland nog onzeker en onder meer afhankelijk van de budgettaire effecten. Ook vindt er eerst nog een internetconsultatie plaats.

Terugvragen btw

Particulieren kunnen nu de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen door zich aan te melden als ondernemer. Dit is mogelijk omdat ze ook energie terugleveren aan de elektriciteitsmaatschappij.

Administratieve rompslomp

In praktijk blijken nog veel particulieren de btw niet terug te vragen, vooral vanwege de ermee samenhangende administratieve rompslomp. Ook voor de Belastingdienst leidt de huidige regeling tot veel extra werk.

Niet alleen particulieren

De verlaging van het btw-tarief naar 0% gaat niet alleen gelden voor particulieren, maar betreft alle zonnepanelen die op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen worden geplaatst. Het is nog niet duidelijk hoe dit precies wordt gedefinieerd voor panden die zowel als bedrijfspand als woning worden gebruikt.

Let op!

Het betreft een wetsvoorstel onder voorbehoud. En ook de Tweede en Eerste Kamer moeten nog akkoord gaan. Wij volgen uiteraard het nieuws en zullen je informeren zodra er meer bekend is.

Social Media

Volg jij Omnyacc al?

Linkedin

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Aftrek btw op woning met zonnepanelen?

Aftrek btw op woning met zonnepanelen?

26-07-2021

Heb je zonnepanelen op je woning? Dan is de btw op deze zonnepanelen in beginsel aftrekbaar. Of de btw op de woning zelf door de plaatsing van de zonnepanelen ook aftrekbaar is, is nog maar de vraag oordeelt de Hoge Raad.
Afschrijvingstermijn zonnepanelen

Afschrijvingstermijn zonnepanelen

26-10-2017

Zonnepanelen bestaan nog relatief kort. Voor u als ondernemer is bij een investering in zonnepanelen van belang wat eigenlijk de afschrijvingstermijn is. En wat betekent deze termijn voor uw herinvesteringsreserve?
Jeannette Cassee

Jeannette Cassee

Casemanager verzuim en inkomen

Snelstart

Snelstart

SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Belasting over overwerk, bonussen en andere extra’s

Belasting over overwerk, bonussen en andere extra’s

28-03-2023

Waarom betaal ik zoveel meer belasting over de vergoeding voor mijn overwerk, bonussen en andere extra’s dan over mijn normale salaris? Dat is een vraag die jij als werkgever waarschijnlijk weleens van jouw werknemers krijgt. Hoe zit het nu echt?