Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

26 juli 2021

Aftrek btw op woning met zonnepanelen?

Heb je zonnepanelen op je woning? Dan is de btw op deze zonnepanelen in beginsel aftrekbaar. Of de btw op de woning zelf door de plaatsing van de zonnepanelen ook aftrekbaar is, is nog maar de vraag oordeelt de Hoge Raad. 

Btw zonnepanelen

Dat de btw op de zonnepanelen zelf aftrekbaar kan zijn, volgt uit het feit dat de opgewekte energie wordt teruggekeerd aan de energiemaatschappij. De eigenaar van de zonnepanelen opereert hiermee als ondernemer.

Btw op woning ook aftrekbaar?

Er wordt al jaren gediscussieerd en geprocedeerd over de vraag of ook de btw op de woning waarop de zonnepanelen zijn bevestigd, aftrekbaar is. De woning is immers noodzakelijk voor de bevestiging van de zonnepanelen en zou daarom ook tot het ondernemingsvermogen voor de btw moeten kunnen worden gerekend, zo is de redenering.

Hoge Raad akkoord

In 2017 had het hof Arnhem de aftrek van btw op een woning waarop zonnepanelen waren geplaatst, toegestaan. Deze woning behoorde tot het ondernemingsvermogen van de belastingplichtige. De btw op het deel van het dak waarop de zonnepanelen waren geplaatst, kwam volgens het hof voor aftrek in aanmerking. De Hoge Raad ging hiermee akkoord.

Hoge Raad niet akkoord

Onlangs besliste de Hoge Raad in een vergelijkbare situatie dat de btw op een deel van de woning door plaatsing van zonnepanelen niet aftrekbaar is. In deze zaak ging het om een dga die een werkruimte in zijn woning aan zijn bv verhuurde. De dga kon de woning dus ook niet tot het ondernemingsvermogen rekenen, wat een mogelijke verklaring voor de andersluidende visie van de Hoge Raad kan zijn.

Rechtstreeks en onmiddellijk verband

Volgens het arrest dient er een ‘rechtstreeks en onmiddellijk verband’ te bestaan tussen de aankoop van de woning en de te leveren zonne-energie. Volgens de Hoge Raad is onvoldoende aangetoond dat dit verband bestaat en dus staat de Hoge Raad de aftrek van de btw op een deel van het dak niet toe.

Heb je vragen over de aftrek van de btw op zonnepanelen? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Zonnepanelen op je woning 2021

Zonnepanelen op je woning 2021

01-07-2021

Heb je als particulier zonnepanelen op je eigen woning? Dan kun je de btw van de zonnepanelen terugvragen. Wat zijn de voorwaarden?
Extra subsidie zonnepanelen en windturbines mkb-ondernemers

Extra subsidie zonnepanelen en windturbines mkb-ondernemers

11-01-2021

Heb jij een mkb-bedrijf en wek jij kleinschalig energie op met zonnepanelen en windturbines? In 2021 komt er € 40 miljoen extra subsidie beschikbaar door een uitbreiding van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).
Crowdfunding

Crowdfunding

Een alternatieve financieringsvorm? Presenteer jouw financieringswens optimaal door crowdfunding.
Reorganisatie en ontslag

Reorganisatie en ontslag

Onze HRM-specialisten en arbeidsrechtjuristen staan klaar om je van a tot z te begeleiden.