Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

2 augustus 2022

BTW terugvragen voor zonnepanelen

In deze tijd van verduurzaming is het investeren in zonnepanelen iets wat steeds vaker voorkomt. Investeer je als particulier in zonnepanelen voor op jouw woning, dan kunt je de btw bij aanschaf terugkrijgen. Maar hoe zit dit nu precies? Hoeveel BTW betaal je bijvoorbeeld over je zonnepanelen en hoe kun je dit terugvragen?

Btw terugvragen

Je kunt de btw die je bij aanschaf op de zonnepanelen en de installatiekosten betaalt, terugkrijgen. Je moet echter ook btw betalen over de teruggeleverde energie, jouw eigen gebruik van zelf opgewekte energie en de overige energie die je van het energiebedrijf afneemt. Als je dit allemaal zelf moet uitrekenen, is dat een hele klus. Vandaar dat je gebruik mag maken van een forfait.

Forfait

Een forfait is een door de Belastingdienst vastgesteld bedrag aan btw. Als je het forfait gebruikt, hoef je zelf niet exact de verschuldigde btw te berekenen. Het forfait is afhankelijk van de soort zonnepanelen, geïntegreerd of niet-geïntegreerd, en van het opwekvermogen van uw zonnepanelen.

Tabel

Wat voor jouw situatie het forfaitaire bedrag aan btw is, kun je vinden in de tabellen die op de site van de Belastingdienst staan. Daaruit blijkt dat het forfait van niet-geïntegreerde zonnepanelen met een opwekvermogen van bijvoorbeeld 6.500 Wattpiek € 140 bedraagt. Heb je bijvoorbeeld zelf op de aanschaf en installatie € 1.300 aan btw betaald, dan krijg je per saldo dus € 1.300 -/- € 140 = € 1.160 aan btw terug.

Optioneel

Het gebruik van het forfait in de tabellen is optioneel. Je mag dus ook zelf de verschuldigde btw uitrekenen, op basis van de werkelijke energieprijzen en geleverde en afgenomen energie. Je kunt de forfaits gebruiken tot een opwekvermogen van 10.000 Wattpiek. Daarboven ben je verplicht de btw zelf te berekenen.

Tip!

Meestal loont het om na het jaar waarin  je de btw terugvraagt, gebruik te gaan maken van de KOR (kleine ondernemersregeling).

Wat als u al ondernemer bent?

Als je al ondernemer bent voor de fiscus, kun je ook de btw op de zonnepanelen, de installatiekosten en de teruggeleverde energie terugkrijgen voor zonnepanelen op jouw privéwoning. Je kunt echter als ondernemer géén gebruik maken van de forfaits. Je moet dus zelf de btw op de teruggeleverde energie uitrekenen.

Tip!

Ben je ondernemer en overweeg je zonnepanelen op jouw woning? Overleg dan eerst met een van onze adviseurs over de mogelijkheden.

Btw zonnepanelen naar 0%?

De btw op de levering en installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen wordt per 1 januari 2023 hoogstwaarschijnlijk verlaagd naar 0%. Dit voornemen heeft het kabinet bekendgemaakt. Op deze manier worden de administratieve lasten voor vooral particulieren rond de btw op zonnepanelen fors verminderd. De verlaging van het btw-tarief naar 0% gaat niet alleen gelden voor particulieren, maar betreft alle zonnepanelen die op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen worden geplaatst. Het is nog niet duidelijk hoe dit precies wordt gedefinieerd voor panden die zowel als bedrijfspand en woning worden gebruikt. Het parlement moet nog wel met dit voorstel akkoord gaan.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Aftrek btw op woning met zonnepanelen?

Aftrek btw op woning met zonnepanelen?

26-07-2021

Heb je zonnepanelen op je woning? Dan is de btw op deze zonnepanelen in beginsel aftrekbaar. Of de btw op de woning zelf door de plaatsing van de zonnepanelen ook aftrekbaar is, is nog maar de vraag oordeelt de Hoge Raad.
Zonnepanelen op jouw woning 2022

Zonnepanelen op jouw woning 2022

11-07-2022

Heb je zonnepanelen op jouw woning? Dan kun je btw met betrekking tot die zonnepanelen terugvragen. De elektriciteit die een particulier produceert met zonnepanelen, wordt namelijk terug geleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Hierdoor wordt een particulier als ondernemer aangemerkt voor de btw. Dit betekent dat hij dus btw moet afdragen over de opbrengst van de elektriciteit die hij teruglevert. Hij mag echter ook de btw die hij betaalt over de aankoop en over het onderhoud van de zonnepanelen in aftrek brengen.
Walter Bruinsma

Walter Bruinsma

Salarisadviseur

Accountant

Accountant

  • Heemstede
  • 32-40 uur
  • AA/RA opleiding