11 januari 2021

Extra subsidie zonnepanelen en windturbines mkb-ondernemers

Ben jij een mkb-ondernemer en wek jij kleinschalig energie op met zonnepanelen en windturbines? In 2021 komt er € 40 miljoen extra subsidie beschikbaar door een uitbreiding van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Gericht op mkb

De nieuwe subsidie is specifiek gericht op het mkb. Particulieren komen niet voor de subsidie in aanmerking. De subsidie kent tal van voorwaarden. Zo wordt alleen subsidie verstrekt voor windturbineprojecten als de aanvrager in het bezit is van een omgevingsvergunning.

Omvang subsidie

Voor windturbines bedraagt de subsidie € 66 per vierkante meter rotoroppervlak. Voor zonnepanelen is dit € 125 per kWp (kilowattpiek). De subsidies dekken daarmee ongeveer 15% van de gemiddelde marktprijs van de investering.

Aanvragen

Ondernemers kunnen de subsidies aanvragen bij RVO.nl.

Vragen?

Heb je vragen over de nieuwe subsidies, kijk dan op RVO.nl of neem contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Subsidies
Er zijn ruim 3.000 subsidies in Nederland, alleen zijn nog veel mogelijke subsidies en regelingen onbekend. Maak jij al gebruik van de mogelijkheden?
Lees verder
arrow right
Welke investeringsvoordelen zijn er in 2021?
In 2021 krijgen ondernemers die investeren meer investeringsaftrek. De reden hiervoor is aanpassingen aan de inflatie en verhoging van de energie-investeringsaftrek. Daarnaast is er een nieuwe investeringsfaciliteit, de baangerelateerde investeringskorting (BIK).
Lees verder
arrow right
Afschrijvingstermijn zonnepanelen
Zonnepanelen bestaan nog relatief kort. Voor u als ondernemer is bij een investering in zonnepanelen van belang wat eigenlijk de afschrijvingstermijn is. En wat betekent deze termijn voor uw herinvesteringsreserve?
Lees verder
arrow right
Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) en mkb
De Tweede Kamer heeft het voorstel tot invoering van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK), met enige aanpassingen, aangenomen. Door de aanpassingen komt de BIK meer ten goede aan het mkb.
Lees verder
arrow right
Duidelijkere regels voor investeringsaftrek KIA
De regels rondom de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen (KIA) worden duidelijker. Dit is bekendgemaakt tijdens Prinsjesdag en komt voort uit het feit dat sommige ondernemers met buitenvennootschappelijke investeringen soms meer KIA ontvingen dan oorspronkelijk bedoeld was.
Lees verder
arrow right
Bedrijfsfinanciering
Op zoek naar een bedrijfsfinanciering? Een bankfinanciering maximaliseert je slagingskans. 
Lees verder
arrow right