16 november 2020

Meer Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) voor het mkb

De Tweede Kamer heeft het voorstel tot invoering van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK), met enige aanpassingen, aangenomen. Door de aanpassingen komt de BIK meer ten goede aan het mkb.

Verreken investering met loonheffing

Vanwege de coronacrisis wil het kabinet er alles aan doen de investeringen aan te jagen. De BIK is hiervan een voorbeeld. Via de BIK kunnen ondernemers 3,9% van een investeringsbedrag tot € 5 miljoen verrekenen met de loonheffing. Bij een hoger investeringsbedrag is van het meerdere 1,8% te verrekenen. Het percentage van de investeringen tot € 5 miljoen is hoger dan eerder voorgesteld. Daardoor komt de BIK nu nog meer ten goede aan investeringen voor het mkb.

Let op!

Vanwege de verrekening met de loonheffing is de BIK alleen interessant voor bedrijven met personeel.

Niet ter beschikking stellen

In een brief had de staatssecretaris van Financiën eerder duidelijk gemaakt dat de BIK alleen bedoeld is voor binnenlandse investeringen. Ook maakte hij in de brief duidelijk dat het niet is toegestaan een investering waarvoor de BIK wordt verkregen aan een derde ter beschikking te stellen. Het maakt niet uit of deze derde een Nederlands of buitenlands bedrijf is.

Indien er sprake is van een fiscale eenheid kan dit in beginsel weer wel. In die gevallen is er namelijk geen sprake van misbruik door de aanvrager van de BIK, op voorwaarde dat er sprake is van een binnenlandse situatie

Heb jij vragen over de BIK? Onze adviseurs helpen je graag. Neem dan contact met ons op.

Groeien
Je bent trots op de ontwikkeling die je bedrijf doormaakt. Terecht! Maar hoe nu verder? Wij helpen bij allerlei zaken die je hiervoor niet hoefde te regelen. 
Lees verder
arrow right
CASEMANAGER VERZUIM
Help jij werkgevers en werknemers met verzuim en inzetbaarheid? Ken jij de Wet Verbetering Poortwachter goed en heb je ervaring met verzuimbeleid? Werk je graag samen met verschillende specialisten om de inzetbaarheid van de werknemers van onze klanten te verbeteren? Dan is deze functie iets voor jou!
Lees verder
arrow right
Arbeidsvoorwaarden en cao
Beperk het personeelsverloop binnen jouw organisatie met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. 
Lees verder
arrow right
Hoelang moet je je financiële administratie bewaren?
Staat jouw archief of online database ook vol met administratie van veel jaren? Heel goed, want je bent verplicht je financiële administratie 7 jaar te bewaren. Dit is de fiscale bewaarplicht. Zo kan de Belastingdienst de administratie controleren wanneer zij een aangifte niet vertrouwd of documentatie opvragen voor een onderzoek bij een van jouw zakenpartners of leveranciers. Maar let op, voor sommige documenten geldt een bewaartermijn van 10 jaar. Welke documenten zijn dit? Hoe zit het als je je financiële administratie uitbesteed of als je je bedrijf beëindigt?
Lees verder
arrow right
SDE++ subsidie later aanvragen
Ondernemers kunnen de subsidie SDE++ dit jaar een maand later aanvragen dan voorgaande jaren. De startdatum voor een aanvraag is doorgeschoven naar 7 oktober 2025 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Lees verder
arrow right
Voorkom belastingrente met tijdige aangifte
Vanaf 1 juli 2025 berekent de Belastingdienst 6,5% belastingrente over de (voorlopige) aanslag IB 2024. Dit kun je voorkomen door vóór 1 mei 2025 een correcte aangifte in te dienen of een correcte voorlopige aanslag aan te vragen.
Lees verder
arrow right