Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

6 januari 2021

Welke investeringsvoordelen zijn er in 2021?

In 2021 krijgen ondernemers die investeren meer investeringsaftrek. De reden hiervoor is aanpassingen aan de inflatie en verhoging van de energie-investeringsaftrek. Daarnaast is er een nieuwe investeringsfaciliteit, de baangerelateerde investeringskorting (BIK).

Aanpassing aan inflatie

De aanpassing aan de inflatie betekent dat het maximum van de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen, de KIA, stijgt naar € 16.568. Dit maximum bereikt men als in 2021 wordt geïnvesteerd voor een bedrag tussen € 59.171 en € 109.574.

Let op!

Men heeft pas recht op de KIA als er in 2021 voor meer dan € 2.400 wordt geïnvesteerd.

Verbetering EIA

De investeringsaftrek voor energiezuinige investeringen gaat dit jaar licht omhoog. Voor energiezuinige investeringen die op de zogenaamde Energielijst voor 2021 voorkomen, krijgt men een energie-investeringsaftrek (EIA) van 45,5%, tegen 45% vorig jaar. Daarnaast wordt het maximum aan investeringen waarvoor de EIA verkregen kan worden verhoogd van € 124 miljoen naar € 126 miljoen.

MIA en Vamil ongewijzigd

De percentages van de milieu-investeringsaftrek (MIA) blijven ongewijzigd. Afhankelijk van het bedrijfsmiddel levert een investering 36%, 27% dan wel 13,5% aan MIA op. Alleen investeringen die op de Milieulijst voor 2021 staan, komen voor de MIA in aanmerking. Ook de Vamil blijft ongewijzigd. Met de Vamil kun je tot 75% van sommige investeringen op de Milieulijst willekeurig afschrijven. Dit bied je een rente- en liquiditeitsvoordeel.

Baangerelateerde Investeringskorting (BIK)

Dit jaar hebben ondernemers met personeel in dienst recht op een extra investeringsfaciliteit, de BIK. De BIK komt niet in aftrek op de winst, maar via de BIK kan 3,9% van het investeringsbedrag tot € 5 miljoen worden verrekenend met de loonheffing. Bij een hoger investeringsbedrag is over het meerdere 1,8% te verrekenen.

Heb je vragen over de extra aftrek bij investeringen? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Afschrijvingstermijn zonnepanelen

Afschrijvingstermijn zonnepanelen

26-10-2017

Zonnepanelen bestaan nog relatief kort. Voor u als ondernemer is bij een investering in zonnepanelen van belang wat eigenlijk de afschrijvingstermijn is. En wat betekent deze termijn voor uw herinvesteringsreserve?
Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) en mkb

Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) en mkb

16-11-2020

De Tweede Kamer heeft het voorstel tot invoering van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK), met enige aanpassingen, aangenomen. Door de aanpassingen komt de BIK meer ten goede aan het mkb.
Bedrijfsfinanciering

Bedrijfsfinanciering

Op zoek naar een bedrijfsfinanciering? Een bankfinanciering maximaliseert je slagingskans. 
Kabinet stimuleert investeringen met BIK

Kabinet stimuleert investeringen met BIK

24-09-2020

Door de invoering van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) wil het kabinet vanaf volgend jaar investeringen een extra stimulans geven. Met de BIK is jaarlijks € 2 miljard gemoeid. Dit blijkt uit de Miljoenennota.
Duidelijkere regels voor investeringsaftrek KIA

Duidelijkere regels voor investeringsaftrek KIA

06-10-2020

De regels rondom de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen (KIA) worden duidelijker. Dit is bekendgemaakt tijdens Prinsjesdag en komt voort uit het feit dat sommige ondernemers met buitenvennootschappelijke investeringen soms meer KIA ontvingen dan oorspronkelijk bedoeld was.
Fiscaal voordeel bij investeringen

Fiscaal voordeel bij investeringen

24-01-2020

Wilt u investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Dan kunt u met deze investering mogelijk fiscaal voordeel behalen. Uw investering moet dan op de 'Milieulijst 2020' staan.