28 januari 2025

Wetsvoorstel nieuw box 3-stelsel ongewijzigd naar Tweede Kamer

De staatssecretaris van Financiën heeft aangekondigd dat hij het wetsvoorstel voor een nieuw box 3-stelsel zonder wijzigingen zal indienen bij de Tweede Kamer. Dit besluit volgt ondanks een eerder advies van de Raad van State in december 2024 om aanpassingen door te voeren.

Beste optie

Eind 2024 werd nog bekend dat de invoering van een nieuw box 3-stelsel was uitgesteld naar 2028. Daaraan voorafgaand had de Raad van State een negatief advies uitgebracht over het wetsvoorstel voor dit nieuwe box 3-stelsel: de Wet werkelijk rendement box 3. De staatssecretaris heeft nu laten weten dat het kabinet dit wetsvoorstel echter toch de beste optie vindt.

Let op!

Voor invoering per 2028 is het wel noodzakelijk dat het wetsvoorstel uiterlijk 15 maart 2026 door de Tweede Kamer is aangenomen.

Wetsvoorstel Wet werkelijk rendement box 3

Met het wetsvoorstel Wet werkelijk rendement box 3 wordt vanaf – beoogd – 2028 het werkelijke rendement in box 3 belast. Dit rendement betreft zowel het directe rendement (denk aan rente, huur en dividend na aftrek van kosten), als wel het indirecte rendement (de positieve én negatieve waardeontwikkeling van het vermogen).

Hoofdregel voor het belasten van de waardeontwikkeling is in het wetsvoorstel een vermogensaanwasbelasting, waarbij zowel gerealiseerde als ongerealiseerde waardeontwikkelingen meegenomen worden. Alleen voor onroerende zaken en aandelen in startups is in het wetsvoorstel een vermogenswinstbelasting voorgesteld. De waardeontwikkeling van deze vermogensbestanddelen wordt dan alleen meegenomen bij realisatie, bijvoorbeeld bij verkoop.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Privégebruik auto: bewijs uit voorgaande jaren onvoldoende
Wanneer je met een auto van de zaak niet meer dan 500 km per jaar privé rijdt, hoef je geen bijtelling te betalen. Je moet zelf aantonen onder die grens te blijven. Dat bewijs kun je doorgaans niet leveren door het privégebruik te baseren op cijfers uit eerdere jaren.
Lees verder
arrow right
Wanneer mag je je beroepen op opgewekt vertrouwen bij belastingzaken?
In het belastingrecht gelden niet alleen wetten, maar ook ongeschreven rechtsbeginselen zoals het vertrouwensbeginsel. Dit principe houdt in dat je onder bepaalde voorwaarden mag vertrouwen op toezeggingen van de Belastingdienst. Maar wanneer is er écht sprake van opgewekt vertrouwen? Een recente zaak bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant biedt helderheid.
Lees verder
arrow right
Wanneer is een werkgever inhoudingsplichtig voor fooien?
In sommige sectoren, zoals de horeca, vormen fooien een normaal onderdeel van het salaris van medewerkers. Is een werkgever ook verplicht om belasting te innen over deze fooien?
Lees verder
arrow right