Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

11 februari 2020

WOZ-beschikking

De nieuwe WOZ-beschikkingen zullen binnenkort weer op de mat vallen. Onroerend goed is aanzienlijk in waarde gestegen, dus is het van belang te checken of jouw beschikking wel klopt.

Belang WOZ-beschikking

Gemeenten zijn verplicht om voor onroerend goed ieder jaar een nieuwe beschikking te nemen over de WOZ-waarde van jouw onroerende zaak. Op basis van de WOZ-waarde bepaalt de gemeente onder andere jouw aanslag OZB, maar de WOZ-waarde is ook bepalend voor tal van andere belastingen, zoals de bijtelling voor de eigen woning.

Prijsstijging onroerend goed

Bestaande koopwoningen werden in 2018 gemiddeld zo'n 9% duurder, de grootste prijsstijging sinds 2001. Dit is van belang voor de waarde van jouw pand op 1 januari 2019, de peildatum voor de nieuwe WOZ-waarde.

Check WOZ-waarde

Gemeenten stellen de WOZ-waarde niet altijd even secuur vast. Er wordt dan ook regelmatig bezwaar tegen de waarde aangetekend, in ruim 1% van alle gevallen. Ongeveer de helft hiervan is succesvol en leidt gemiddeld tot een waardevermindering van 11,6%.

Omgevingsfactoren

Als de waarde is afgeleid van vergelijkbare panden, check dan of omgevingsfactoren voldoende zijn meegenomen. Is bijvoorbeeld de overlast van het verkeer of stank vergelijkbaar?

Individuele factoren

Daarnaast spelen ook individuele factoren een rol bij de waardebepaling, zoals de staat van onderhoud en de eventuele aanwezigheid en ligging van een tuin.

Afwijkende waarde? Maak bezwaar!

Wijkt de waarde af van de waarde die naar jouw mening in alle redelijkheid aan jouw pand dient te worden toegekend, maak dan bezwaar. Een minimale afwijking van de vastgestelde waarde is tegenwoordig niet meer vereist.

Let op!
Geef in jouw bezwaar zo goed mogelijk aan op basis van welke factoren het pand naar jouw mening te hoog is gewaardeerd.

Tip!
Heb je juist een hogere waardering nodig vanwege bijvoorbeeld verkoopplannen, dan kun je ook bezwaar aantekenen tegen een te lage WOZ-waarde.

Wil je meer weten over jouw WOZ-beschikking? Wij helpen je graag.

Unit4

Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.

Stephan van der Stoop

Registeraccountant

Marcel Herder

Relatiebeheerder

Huwelijkse voorwaarden

Door het opstellen van huwelijkse voorwaarden beperk je de financiële risico’s voor jouw onderneming.

Groeien

Je bent trots op de ontwikkeling die je bedrijf doormaakt. Terecht! Maar hoe nu verder? Wij helpen bij allerlei zaken die je hiervoor niet hoefde te regelen.