11 februari 2020

WOZ-beschikking

De nieuwe WOZ-beschikkingen zullen binnenkort weer op de mat vallen. Onroerend goed is aanzienlijk in waarde gestegen, dus is het van belang te checken of jouw beschikking wel klopt.

Belang WOZ-beschikking

Gemeenten zijn verplicht om voor onroerend goed ieder jaar een nieuwe beschikking te nemen over de WOZ-waarde van jouw onroerende zaak. Op basis van de WOZ-waarde bepaalt de gemeente onder andere jouw aanslag OZB, maar de WOZ-waarde is ook bepalend voor tal van andere belastingen, zoals de bijtelling voor de eigen woning.

Prijsstijging onroerend goed

Bestaande koopwoningen werden in 2018 gemiddeld zo'n 9% duurder, de grootste prijsstijging sinds 2001. Dit is van belang voor de waarde van jouw pand op 1 januari 2019, de peildatum voor de nieuwe WOZ-waarde.

Check WOZ-waarde

Gemeenten stellen de WOZ-waarde niet altijd even secuur vast. Er wordt dan ook regelmatig bezwaar tegen de waarde aangetekend, in ruim 1% van alle gevallen. Ongeveer de helft hiervan is succesvol en leidt gemiddeld tot een waardevermindering van 11,6%.

Omgevingsfactoren

Als de waarde is afgeleid van vergelijkbare panden, check dan of omgevingsfactoren voldoende zijn meegenomen. Is bijvoorbeeld de overlast van het verkeer of stank vergelijkbaar?

Individuele factoren

Daarnaast spelen ook individuele factoren een rol bij de waardebepaling, zoals de staat van onderhoud en de eventuele aanwezigheid en ligging van een tuin.

Afwijkende waarde? Maak bezwaar!

Wijkt de waarde af van de waarde die naar jouw mening in alle redelijkheid aan jouw pand dient te worden toegekend, maak dan bezwaar. Een minimale afwijking van de vastgestelde waarde is tegenwoordig niet meer vereist.

Let op!
Geef in jouw bezwaar zo goed mogelijk aan op basis van welke factoren het pand naar jouw mening te hoog is gewaardeerd.

Tip!
Heb je juist een hogere waardering nodig vanwege bijvoorbeeld verkoopplannen, dan kun je ook bezwaar aantekenen tegen een te lage WOZ-waarde.

Wil je meer weten over jouw WOZ-beschikking? Wij helpen je graag.

Relatiebeheerder/ accountant voor de samenstelpraktijk
Als relatiebeheerder ben jij de sleutelfiguur tussen onze klanten en het team. Jij krijgt de kans om jouw expertise in samenstelwerkzaamheden, adviesopdrachten en clientcontact te laten zien.
Met jouw professionaliteit draag je bij aan het begeleiden en adviseren van onze klanten. Jij begrijpt hun behoeften en ondersteunt bij hun vragen. Solliciteer nu en word onderdeel van ons gedreven team.
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Subsidie voor flexibeler gebruik van elektriciteit
Het kabinet stelt € 62 miljoen subsidie beschikbaar voor bedrijven die problemen ondervinden als gevolg van het overbelaste stroomnet. De subsidie, de Flex-e regeling, is beschikbaar voor het inwinnen van advies of voor het doen van noodzakelijke investeringen om het elektriciteitsgebruik flexibeler te maken.
Lees verder
arrow right
Bijeenkomst kracht van samenwerken Omnyacc Assen
Op donderdagmiddag 10 april 2025 organiseert Omnyacc Assen een inspirerende bijeenkomst over de kracht van samenwerken. Per 1 januari 2025 bundelen Groots Betrokken Bedrijfspartners en Omnyacc Accountants & Adviseurs hun krachten. Tijdens deze bijeenkomst delen we graag, samen met voormalig hockeyinternational Kim Lammers, onze visies op samenwerken en hoe ondernemers kunnen inspelen op de voortdurende veranderingen in het ondernemerschap. Ben je er ook bij?
Lees verder
arrow right
Vrijstelling overdrachtsbelasting ook bij bewoning na 2 jaar toegestaan
Bij de aankoop van een woning kan onder voorwaarden een vrijstelling of het verlaagde tarief van 2% overdrachtsbelasting gelden. Maar wat als de koper pas na twee jaar de woning betrekt? Gerechtshof Den Haag oordeelde dat de wet geen termijn stelt aan de start van de bewoning, waardoor een vrouw alsnog in aanmerking kwam voor vrijstelling.
Lees verder
arrow right