20 februari 2024

WOZ-waarde 2024: gemiddelde stijging van 2,8%

Dit jaar zal de gemiddelde stijging van de WOZ-waarde 2,8% bedragen. Er zijn echter aanzienlijke verschillen tussen gemeentes. Bij het vaststellen van de WOZ-beschikkingen voor 2024 hanteren gemeentes de peildatum van 1 januari 2023. Dit impliceert dat prijswijzigingen die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden nog niet zijn opgenomen in de cijfers.

Bezwaar aantekenen?

Dat de gemiddelde WOZ-beschikking een stuk minder stijgt dan het jaar ervoor, neemt niet weg dat het maken van bezwaar nog steeds een fors lagere belastingaanslag op kan leveren. Gemeentes stellen de WOZ-waarde namelijk veelal vast op basis van verkoopcijfers, waarbij lang niet altijd rekening wordt gehouden met de onderlinge verschillen tussen panden.

Verschillen tussen panden

Bij verschillen tussen panden gaat het bijvoorbeeld om achterstallig onderhoud of juist een luxere keuken of badkamer. Daarnaast kunnen er verschillen zijn in panden als gevolg van buurtfactoren. Zo kan een pand te maken hebben met bijvoorbeeld stank- of geluidsoverlast, terwijl dat voor het pand waarvan de waarde is afgeleid wellicht niet het geval is.

Eenvoudig vergelijken

Woningen zijn qua WOZ-waarde overigens eenvoudig met elkaar te vergelijken. Zo zijn inmiddels de WOZ-waardes van vrijwel alle woningen terug te vinden op de site www.wozwaardeloket.nl. Op die manier kan dus eenvoudig gecontroleerd worden of er bij de waardebepaling van een pand voldoende rekening is gehouden met waardeverminderende factoren zoals een slechtere ligging of parkeeroverlast.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Controleer jouw WOZ-waarde
Als het goed is, ontvang je binnenkort de nieuwe WOZ-waarde van jouw woning en/of bedrijfspand. Controleer deze goed, want de vastgestelde waardes kloppen niet altijd. Bij een hogere WOZ-waarde betaal je vaak meer belasting, zoals ozb. Belangrijk dus om te controleren of de WOZ-waarde klopt.
Lees verder
arrow right
Bewijslast in WOZ-zaken
Heb je jouw WOZ-waarde voor 2023 ontvangen? Stel je voor dat je het niet eens bent met de WOZ-waarde. Wie moet dan bewijzen dat die waarde klopt? En hoe gaat dat proces in zijn werk? In dit artikel gaan we in op een recente zaak.
Lees verder
arrow right
Belastingadviseur
Ben jij er klaar voor om samen met ons te bouwen aan onze fiscale praktijk? Onze uitdagende portefeuille van mkb-ondernemers en auditklanten van fiscaal advies te voorzien? Dit alles met de vrijheid en ruimte om jouw rol te pakken en jouw ambities verder uit te bouwen? Ons kantoor in Heerhugowaard is op zoek naar een allround Belastingadviseur (32-40 uur). Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right
Arbeidsvoorwaarden en cao
Beperk het personeelsverloop binnen jouw organisatie met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. 
Lees verder
arrow right
Belastingadviseur
Word jij enthousiast van fiscale vraagstukken en wil jij een actieve bijdrage leveren aan onze adviespraktijk? De uitdagingen variëren van het signaleren en zelfstandig uitvoeren van belastingadviezen, het voeren van klantgesprekken, tot het begeleiden van collega’s bij (complexe) aangifte- en belastingadviesopdrachten.
Lees verder
arrow right