19 december 2023

Zakelijke kilometers 2023 onbelast tegen € 0,23?

In 2023 bedraagt de onbelaste vergoeding voor zakelijke kilometers aan jouw werknemer € 0,21 per kilometer. Deze vergoeding wordt echter verhoogd naar € 0,23 per kilometer in 2024. In bepaalde gevallen is het ook mogelijk om zakelijke kilometers die in 2023 zijn gemaakt, in 2024 onbelast te vergoeden tegen het tarief van € 0,23 per kilometer.

Uitbetaling in 2024

Je mag € 0,23 per kilometer voor in december 2023 gemaakte zakelijke kilometers onbelast vergoeden , als je deze vergoeding in januari 2024 betaalt aan jouw werknemer. Maar let op, er gelden nog meer voorwaarden!

Onvoorwaardelijk recht

Zo moet jouw werknemer in 2023 al een onvoorwaardelijk recht op vergoeding van de zakelijke kilometers hebben van minimaal € 0,23 per kilometer. Of er een onvoorwaardelijk recht bestaat, hangt af van de arbeidsrechtelijke afspraken die jij in 2023 met jouw werknemer maakt.

Standaardmethode van verloning: loon-in

Daarnaast moet je een bepaalde manier van verloning, namelijk de ‘loon-in systematiek’, toepassen. De ‘loon-in systematiek’ betekent dat jij het loon aangeeft in aangifte van de maand waarin jouw werknemer het loon geniet. Zo geniet jouw werknemer de vergoeding van zakelijke kilometers over het jaar 2023 pas in januari 2024, als je deze vergoeding in januari 2024 aan hem betaalt.

Let op!

De ‘loon-in systematiek wordt normaal gesproken standaard toegepast. Het kan echter zijn dat in het verleden gekozen is om een andere methode, namelijk de ‘loon-over systematiek’ te gebruiken. Als dat zo is, kun je niet zomaar weer overstappen op de ‘loon-in systematiek’. Overleg daarom met jouw loonadviseur welke systematiek jij gebruikt en welke mogelijkheden jij hebt. Zo weet je of jij mogelijk in januari 2024 € 0,23 per kilometer onbelast kunt uitbetalen aan jouw werknemer voor in december 2023 gemaakte zakelijke kilometers.

Andere methode: loon-over

Reken je betalingen in januari 2024 die betrekking hebben op 2023 toe aan december 2023, dan gebruik je de ‘loon-over systematiek’. Als je deze methode in het verleden al toepaste, kun je nu niet zomaar switchen naar de ‘loon-in systematiek’. Als je niet kunt switchen, zijn op een vergoeding in januari 2024 van zakelijke kilometers gemaakt in december 2023 gewoon de regels voor 2023 van toepassing. Dit betekent dat de onbelaste vergoeding dan maximaal € 0,21 cent per kilometer bedraagt.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Auto zakelijk of privé?
Zet ik de auto op de zaak of houd ik hem liever privé? Wat is fiscaal de beste optie? Wat zijn voor mij de belangrijkste voor- en nadelen van zakelijk rijden en wat weegt dan het zwaarst? Vragen waar veel ondernemers mee worstelen. We zetten een aantal regels voor u op een rij, zodat u voor uzelf gemakkelijker de balans kunt opmaken.
Lees verder
arrow right
Meer mogelijkheden voor reiskostenvergoedingen vanaf 2024
In 2024 wil de overheid de fiscale vergoedingen rond reiskosten verruimen. Dit geldt zowel vergoedingen voor privévervoer als voor reizen met het openbaar vervoer. Dit staat in het Belastingplan voor 2024.
Lees verder
arrow right
HRM-workshops Schagen
Op donderdag 4 april en dinsdag 9 april verzorgen wij de HRM-workshops waarin we actuele ontwikkelingen en nuttige tips delen rondom het aannemen, stimuleren en behouden van werknemers.
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right